Aantal personen:
10 personen (5 wafels)
10 personen (5 wafels)
Bereiding (kooktijd inbegrepen):
24 u
24 u
Waarvan kooktijd:
50 minuten
50 minuten
Ingrediënten:
– 300 g boter 85% MG
Deeg :
– 500 g bloem
– 230 g water
– 60 g gesmolten boter
– 20 g witte azijn
– 10 g zout
Amandelcrème :
– 50 g amandelpoeder
– 50 g suiker
– 50 g ei
– 50 g zachte boter
– 1 drup bittere amandel olie
– 10 g bloem
Banketbakkersroom :
– 50 g melk
– 10 g eigeel
– 15 g suiker
– 5 g Maïzena
Stappen
Bereiding deeg :
- Giet de bloem in een kom
- Maak een kuil
- Voeg alle ingrediënten toe
- Kneed tot een samenhangend geheel dat van de randen van de kom loskomt
- Maak er een bal van en verpak het in een plasticfolie
- Plaats de bal een hele nacht in de koelkast
Bereiding frangipane :
- Meng de boter + de suiker
- Voeg het poeder toe
- Voeg vervolgens de eieren toe
- Opgelet, laat er geen lucht in om te vermijden dat het zou opblazen tijdens het bakken
- Verpak in een plasticfolie
- Bewaar in de koelkast
Banketbakkersroom :
- Breng de melk aan de kook
- Blancheer het eigeel met de suiker
- Voeg de Maïzena toe
- Voeg de helft van de melk al opkloppend toe
- Giet het geheel in de kookpot
- Meng op gemiddeld vuur
- Wanneer het kookpunt wordt bereikt, meng nog 1 minuut 30
- Giet de room in een brede kom, in een heel dunne laag zodat het zo snel mogelijk afkoelt
- Bedek met plasticfolie
- Bewaar in de koelkast
- ’s anderendaags haal het deeg uit de koelkast
- Haal de boter uit de koelkast
- Leg de boter op bakpapier, op voorhand gevouwen in een vierkant van 15/15
- Maak de boter zacht met een deegrol
- Rol met de deegrol de boter uit tot een vierkant 15/15 (alle hoeken van het bakpapier moeten bedekt zijn)
- De boter en het deeg moeten dezelfde temperatuur hebben
Toeren :
- Rol het deeg uit tot een rechthoek twee maal langer dan de boterrechthoek, maar even breed
- Omsluit de boter met het deeg
- Sluit de randen zodat de boter er niet kan uit komen
- Rol uit tot een rechthoek van 1 cm dik (rol steeds in een enkele richting uit, naar voor)
- Vouw als een portefeuille
- Draai een kwartslag
U hebt net de eerste stap uitgevoerd - Herhaal stappen 4 tot 6, steeds in de zelfde richting
- Bedek met plasticfolie
- Laat minimum 1 uur in de koelkast rusten
- Haal het deeg uit de koelkast
- Herhaal stappen 4 tot 9
U hebt net 4 stappen uitgevoerd - Haal het deeg uit de koelkast
- Rol het uit tot 0.3 mm dikte
- Snij het in 10 rechthoeken van 9 op 15 cm
- Bestrijk de binnenkant van de randen (ongeveer 2 cm) van een rechthoek (opgeklopt ei + borsteltje)
- Vul met de amandelcrème + de banketbakkersroom, op voorhand samengevoegd
- Plaats de boon in een hoek
- Sluit af met een tweede rechthoek en druk voorzichtig rond de frangipane vulling
- Bestrijk (opgeklopt ei + borsteltje)
- Plaats 20 minuten in de koelkast
- Laat Het Wafelijzer met de M008 bakplaat voorverwarmen, maximaal vermogen
- Plaats de wafel met de bestreken zijde naar de plaat
- Doorprik het midden van de wafel
- Bestrijk de andere zijde van de wafel
- Sluit het wafelijzer
- Na 5 minuten, draai Het Wafelijzer om
- Na 5 minuten, draai Het Wafelijzer opnieuw om
- Open Het Wafelijzer en bestrooi de wafel met bloemsuiker
- Bak nog 1 minuut
- Draai Het Wafelijzer om en herhaal de stappen 28-29
- Verwijder de wafels van het wafelijzer en laat ze op een grill afkoelen
- Smullen maar!