Driekoningenwafel bij DamTam

Aantal personen:
10 personen (5 wafels)
Bereiding (kooktijd inbegrepen):
24 u
Waarvan kooktijd:
50 minuten

Ingrediënten:

– 300 g boter 85% MG

Deeg :
– 500 g bloem
– 230 g water
– 60 g gesmolten boter
– 20 g witte azijn
– 10 g zout

Amandelcrème :
– 50 g amandelpoeder
– 50 g suiker
– 50 g ei
– 50 g zachte boter
– 1 drup bittere amandel olie
– 10 g bloem

Banketbakkersroom :
– 50 g melk
– 10 g eigeel
– 15 g suiker
– 5 g Maïzena

Stappen

Bereiding deeg :

  1. Giet de bloem in een kom
  2. Maak een kuil
  3. Voeg alle ingrediënten toe
  4. Kneed tot een samenhangend geheel dat van de randen van de kom loskomt
  5. Maak er een bal van en verpak het in een plasticfolie
  6. Plaats de bal een hele nacht in de koelkast

Bereiding frangipane :

  1. Meng de boter + de suiker
  2. Voeg het poeder toe
  3. Voeg vervolgens de eieren toe
  4. Opgelet, laat er geen lucht in om te vermijden dat het zou opblazen tijdens het bakken
  5. Verpak in een plasticfolie
  6. Bewaar in de koelkast

Banketbakkersroom :

  1. Breng de melk aan de kook
  2. Blancheer het eigeel met de suiker
  3. Voeg de Maïzena toe
  4. Voeg de helft van de melk al opkloppend toe
  5. Giet het geheel in de kookpot
  6. Meng op gemiddeld vuur
  7. Wanneer het kookpunt wordt bereikt, meng nog 1 minuut 30
  8. Giet de room in een brede kom, in een heel dunne laag zodat het zo snel mogelijk afkoelt
  9. Bedek met plasticfolie
  10. Bewaar in de koelkast
  11. ’s anderendaags haal het deeg uit de koelkast
  12. Haal de boter uit de koelkast
  13. Leg de boter op bakpapier, op voorhand gevouwen in een vierkant van 15/15
  14. Maak de boter zacht met een deegrol
  15. Rol met de deegrol de boter uit tot een vierkant 15/15 (alle hoeken van het bakpapier moeten bedekt zijn)
  16. De boter en het deeg moeten dezelfde temperatuur hebben

Toeren :

  1. Rol het deeg uit tot een rechthoek twee maal langer dan de boterrechthoek, maar even breed
  2. Omsluit de boter met het deeg
  3. Sluit de randen zodat de boter er niet kan uit komen
  4. Rol uit tot een rechthoek van 1 cm dik (rol steeds in een enkele richting uit, naar voor)
  5. Vouw als een portefeuille
  6. Draai een kwartslag
    U hebt net de eerste stap uitgevoerd
  7. Herhaal stappen 4 tot 6, steeds in de zelfde richting
  8. Bedek met plasticfolie
  9. Laat minimum 1 uur in de koelkast rusten
  10. Haal het deeg uit de koelkast
  11. Herhaal stappen 4 tot 9
    U hebt net 4 stappen uitgevoerd
  12. Haal het deeg uit de koelkast
  13. Rol het uit tot 0.3 mm dikte
  14. Snij het in 10 rechthoeken van 9 op 15 cm
  15. Bestrijk de binnenkant van de randen (ongeveer 2 cm) van een rechthoek (opgeklopt ei + borsteltje)
  16. Vul met de amandelcrème + de banketbakkersroom, op voorhand samengevoegd
  17. Plaats de boon in een hoek
  18. Sluit af met een tweede rechthoek en druk voorzichtig rond de frangipane vulling
  19. Bestrijk (opgeklopt ei + borsteltje)
  20. Plaats 20 minuten in de koelkast
  21. Laat Het Wafelijzer met de M008 bakplaat voorverwarmen, maximaal vermogen
  22. Plaats de wafel met de bestreken zijde naar de plaat
  23. Doorprik het midden van de wafel
  24. Bestrijk de andere zijde van de wafel
  25. Sluit het wafelijzer
  26. Na 5 minuten, draai Het Wafelijzer om
  27. Na 5 minuten, draai Het Wafelijzer opnieuw om
  28. Open Het Wafelijzer en bestrooi de wafel met bloemsuiker
  29. Bak nog 1 minuut
  30. Draai Het Wafelijzer om en herhaal de stappen 28-29
  31. Verwijder de wafels van het wafelijzer en laat ze op een grill afkoelen
  32. Smullen maar!

Andere te ontdekken recepten:

Zachte vanillewafels

Verwarm uw wafelijzer op thermostaat 7. Doe de boter smelten. Voeg een mespuntje zout toe, evenals… +

Ijshoorntje

Meng de fijne suiker en de opgeklopte eieren. Voeg het zout, de vanillesuiker en de zachte… +

Gevulde wafels met Belgische chocolade

Etapes : Los de verse gist op in de lauwe melk. Meng de melk met de… +