Aantal personen:
4 personen (20 stucks)
4 personen (20 stucks)
Bereiding (kooktijd inbegrepen):
2u30
2u30
Waarvan kooktijd:
10 minuten
10 minuten
Ingrediënten:
- 250 g bloem
- 1 ei
- 30 g boter
- 1 koffielepel zout
- 30 g vanillesuiker
- 20 g verse gist
- 75 ml melk
- 100 ml bier (type pils)
- Frituurolie
- Poedersuiker
Stappen
- Maak de melk lauw gedurende 30 seconden in de microgolfoven.
- Meng met een vork de vanillesuiker en de verse gist met de lauwe melk en laat 5 minuten rusten.
- Zeef de bloem in een mengkom, voeg het zout toe en maak een kuiltje.
- Scheid het eiwit van het eigeel, doe het eigeel in het kuiltje van de bloem en klop het eiwit op in een aparte kom.
- Voeg het bier toe aan de bereiding die u in de mengkom hebt verkregen.
- Voeg, indien gewenst, een zeste citroen, wat oranjebloesem, rum, vanille of andere toe om het deeg op smaak te brengen.
- Meng voorzichtig tot u een homogene massa verkrijgt.
- Voeg al roerend de melk/suiker/gist toe. Eens u een homogene massa hebt, laat de boter smelten en voeg deze toe aan de bereiding.
- Voeg dan het opgeklopte eiwit toe. Meng tot u een homogene, wat plakkerige massa verkrijgt.
- Bedek de kom met een vochtige doek en laat het deeg minimum 2 uur rijzen.
- Verwarm uw Frifri friteuse tot 180 °C.
- Meng een laatste keer het deeg zodat het goed homogeen is.
- Maak kleine bolletjes deeg met een soeplepel. Zodra het controlelampje uitgaat, dompel uw korf in de olie en leg er de deegbolletjes in.
- Laat de deegbolletjes 2 minuten bakken
- Hef de korf uit de olie, controleer of de smoutebollen mooi goudbruin zijn.
- Eens de smoutebollen zijn gebakken, laat de korf even uitdruppen op de houder en giet de smoutebollen in een kom met absorberend papier.
- Bestrooi uw smoutebollen met bloemsuiker en smullen maar!