Smoutebollen

Aantal personen:
4 personen (20 stucks)
Bereiding (kooktijd inbegrepen):
2u30
Waarvan kooktijd:
10 minuten

Ingrediënten:

  1.  250 g bloem
  2. 1 ei
  3. 30 g boter
  4. 1 koffielepel zout
  5. 30 g vanillesuiker
  6. 20 g verse gist
  7. 75 ml melk
  8. 100 ml bier (type pils)
  9. Frituurolie
  10. Poedersuiker

Stappen

  1.  Maak de melk lauw gedurende 30 seconden in de microgolfoven. 
  2. Meng met een vork de vanillesuiker en de verse gist met de lauwe melk en laat 5 minuten rusten. 
  3. Zeef de bloem in een mengkom, voeg het zout toe en maak een kuiltje. 
  4. Scheid het eiwit van het eigeel, doe het eigeel in het kuiltje van de bloem en klop het eiwit op in een aparte kom. 
  5. Voeg het bier toe aan de bereiding die u in de mengkom hebt verkregen. 
  6. Voeg, indien gewenst, een zeste citroen, wat oranjebloesem, rum, vanille of andere toe om het deeg op smaak te brengen. 
  7. Meng voorzichtig tot u een homogene massa verkrijgt. 
  8. Voeg al roerend de melk/suiker/gist toe. Eens u een homogene massa hebt, laat de boter smelten en voeg deze toe aan de bereiding.
  9. Voeg dan het opgeklopte eiwit toe. Meng tot u een homogene, wat plakkerige massa verkrijgt. 
  10. Bedek de kom met een vochtige doek en laat het deeg minimum 2 uur rijzen.
  11. Verwarm uw Frifri friteuse tot 180 °C. 
  12. Meng een laatste keer het deeg zodat het goed homogeen is. 
  13. Maak kleine bolletjes deeg met een soeplepel. Zodra het controlelampje uitgaat, dompel uw korf in de olie en leg er de deegbolletjes in.
  14. Laat de deegbolletjes 2 minuten bakken 
  15. Hef de korf uit de olie, controleer of de smoutebollen mooi goudbruin zijn. 
  16. Eens de smoutebollen zijn gebakken, laat de korf even uitdruppen op de houder en giet de smoutebollen in een kom met absorberend papier. 
  17. Bestrooi uw smoutebollen met bloemsuiker en smullen maar!

Andere te ontdekken recepten:

Frietjes van French toast

Snij de sneetjes brood in reepjes om frietjes te bekomen Zet 2 diepe borden klaa Meng… +

Verse Belgische frietjes

Wassen en snijden Schil de aardappelen met een aardappelschilmesje, was ze vervolgens in proper water. Snij… +