Vier tips voor perfecte friet 

De juiste aardappel kiezen, snijden, twee maal bakken en de juiste olie kiezen. Vier aandachtspunten en vier tips voor geslaagde frietjes. Lees verder en breng ze in praktijk als u de smaakpapillen van al uw gasten wilt verblijden.  

Bintje voor perfecte frietjes

We verklappen geen grote geheimen als we zeggen dat een geslaagde friet zacht van binnen en knapperig van buiten is. Om dit te bereiken, moet u echter een paar basisregels volgen. En het begint allemaal met de keuze van de aardappel.

De ideale aardappel voor knapperige frietjes moet rijk zijn aan zetmeel. Bij het bakken zorgt het zetmeel voor een knapperige buitenkant die de opname van olie beperkt en de zachtheid binnenin behoudt. Dit laagje voorkomt ook dat de frietjes bruin worden en geeft ze een mooie gouden kleur.

Bintje, met zijn bloemige structuur en hoog zetmeelgehalte, is de perfecte keuze voor uw frietjes. Kunt u geen Bintje vinden in uw plaatselijke winkel? Probeer dan Caesar, Victoria of Agria, een verre neef van Bintje.  

Zetmeel is een goede bondgenoot, maar te veel zetmeel kan de kwaliteit van uw frietjes aantasten. Daarom raden we aan om de aardappelen te spoelen na het schillen. Sommige mensen dompelen hun frietjes zelfs nog een keer onder in koud water als ze in staafjes zijn gesneden. Deze tweede spoeling is echter niet essentieel voor geslaagde frietjes.

Uniform snijden, niet alleen voor het uiterlijk

U hebt uw aardappel gekozen, nu is het tijd om hem te snijden. De gouden regel is simpel: snijd de aardappel in gelijkmatige staafjes. Regelmatige staafjes zien er beter uit en zijn dus smakelijker. Maar naast het esthetische aspect zorgt een gelijkmatige snit ook voor een goede garing.

Schil uw aardappelen met een aardappelschiller om verspilling te voorkomen. Snijd ze vervolgens in staafjes van 1 cm dik. De dikte is natuurlijk een kwestie van smaak. Als uw frietjes echter te dun zijn, zullen ze hun zachtheid binnenin niet behouden. En als ze te dik zijn, worden ze misschien niet helemaal gaar.

Als u uw frietjes gelijkmatig snijdt, is het bovendien makkelijker om de benodigde baktijd te bepalen. Om perfect te snijden hebt u alleen een scherp mes nodig, maar er zijn veel accessoires verkrijgbaar om u te helpen.

Twee maal bakken, het geheim van Belgische friet

Nu is het tijd voor de derde stap: het twee maal bakken van uw frietjes! Zoals elke frietliefhebber u zal vertellen, is twee maal bakken essentieel voor perfecte frietjes. De eerste maal wordt op een lagere temperatuur gebakken dan de tweede.

Stel om te beginnen de thermostaat van uw friteuse in op 170°C. Terwijl u wacht tot de olie de juiste temperatuur heeft bereikt, dep uw frietjes om waterresten en overtollig zetmeel te verwijderen. Wanneer de olie warm is, dompel uw frietjes 5 tot 6 minuten onder in de olie. 

Het doel van deze eerste bakbeurt is om de aardappelen gaar te krijgen zonder dat de buitenkant bruin wordt. Controleer op gaarheid: de frietjes moeten zacht zijn, maar nog niet bruin. Als u een Frifri friteuse hebt die na 2014 is geproduceerd, zal het DUOFIL-deksel u helpen de bakbeurt in het oog te houden. Dit anti-geurdeksel heeft een kijkvenster zodat u het bakken in alle veiligheid kunt controleren.

Laat de frietjes na deze eerste onderdompeling uitlekken op absorberend papier of een schone doek. Laat ze tussen het bakken door vrij lang rusten. Hierdoor kan het water in de frietjes makkelijker verdampen. Minder water betekent ook krokantere frietjes.

Wanneer u klaar bent om aan tafel te gaan, dompel de frietjes in olie die verwarmd is tot 190°C. Deze temperatuur is nodig om de knapperigheid en gouden kleur te verkrijgen. Deze tweede bakbeurt is kort. Eén of twee minuten is genoeg. Dep de frietjes na het bakken nogmaals om overtollige olie te verwijderen en breng op smaak met zout voor het opdienen.

Olie, het andere geheim van succesvolle friet

De juiste aardappel kiezen is cruciaal, maar dat geldt ook voor de juiste olie. De beste olie is een olie die bestand is tegen hoge temperaturen. Arachideolie, zonnebloemolie en olijfolie zijn allemaal goede kandidaten. Bovendien bieden pinda’s en olijven ook interessante voedingseigenschappen. Olijfolie kan echter de smaak van uw frietjes beïnvloeden.

Andere, minder bekende opties kunnen ook worden onderzocht. Extra Virgin kokosolie is bijvoorbeeld gezond en verliest zijn kokossmaak bij hoge temperaturen. En koolzaadolie, die neutraal is en rijk aan zuren, is ook geschikt voor het bakken van frietjes. Deze olie moet echter na maximaal drie keer gebruik worden vervangen, omdat hij slecht bestand is tegen hitte.

Belgische frietjes houden van ossenvet

In België is de sleutel tot knapperige, gouden frietjes soms ‘ossenvet’. Dit vet is een uitstekende vervanger voor olie. Het wordt echter op een iets andere manier gebruikt dan zijn oliehoudende neven.

Ossenvet wordt geleverd in de vorm van een vaste blok. Als u het voor het eerst gebruikt, smelt het voordat u het in de friteuse met koude zone giet. Als u klaar bent, kunt u het laten opstijven rond het verwarmingselement. De volgende keer dat u bakt, prik gewoon met een vork in het gestolde vet om spatten te voorkomen. Wees voorzichtig dat u het element niet beschadigt tijdens deze handeling.

Als dit artikel uw honger heeft opgewekt, is het tijd om te gaan kokkerellen. En wat klaarmaken? Perfecte frietjes, natuurlijk!

Bekijk onze verschillende modellen friteuses

Andere publicaties

Hoe krijg je je wafelijzer écht schoon?

Je wafelijzer van Frifri goed schoonmaken is een logische, maar essentiële stap om de levensduur van… +


Categorie(ën): Blog

Vandaag is het Maria-Lichtmis! Kom maar op met die pannenkoeken!!!

Een beetje cultuur… Maria-Lichtmis is een christelijk feest dat elk jaar gevierd wordt op 2 februari… +


Categorie(ën): Blog

Aantal cadeau-ideetjes voor een geweldige kerst

Om u te helpen het perfecte kerstcadeau te vinden, hebben Frifri en de andere merken van… +


Categorie(ën): Blog