Geslaagde frietjes beginnen bij … de keuze van je aardappelen! Ze moeten bloemig zijn, wat betekent dat ze zetmeel bevatten, een essentieel element voor succes. Ontdek onze tips om de beste aardappelen voor je frietjes te kiezen.
Vroeg of laat, een cruciale keuze
Aardappelen worden geoogst van april tot oktober. Je kan ze dus het hele jaar door klaarmaken. Anderzijds heeft elke aardappelvariëteit haar specifieke eigenschappen. Die eigenschappen beïnvloeden niet alleen de smaak, maar ook de manier waarop je ze best klaarmaakt.
Vroege soorten, die vanaf het begin van de lente verkrijgbaar zijn, zijn aardappelen die nog niet volledig hebben kunnen rijpen. Die nieuwe aardappeltjes, ook gekend als ‘primeurs’, zijn vaak zacht en vast en hebben een licht zoete toets. Je kan er meerdere kanten mee uit: bak ze in de oven of stoom ze, gebruik ze met of zonder schil … Maar ze zijn jammer genoeg niet erg geschikt om er frietjes van te maken.
Voor frietjes kies je immers best bloemige aardappelen. In tegenstelling tot primeurs zijn die aardappelen bij het oogsten volledig rijp. De suikers die ze bevatten, worden omgezet in zetmeel. En dat zetmeelgehalte is nu precies een van de sleutelelementen voor succes. Deze patatjes zijn dus perfect om er goudgele, knapperige frietjes van te maken.
Waarom zijn zetmeelrijke aardappelen de beste bondgenoot voor jouw frietjes?
Zetmeel, dat we ook kennen onder de merknaam maïzena, voldoet aan alle vereisten om je frietjes de gewenste eigenschappen mee te geven.
Knapperig: wanneer zetmeel op hoge temperatuur wordt verhit, vormt het een soort omhulsel dat frietjes hun unieke knapperige buitenkant geeft.
Zacht: het omhulsel aan de buitenkant beschermt ook de binnenkant van de frietjes. Zo krijg je dat fantastische contrast tussen de knapperige buitenkant en de zachte binnenkant van de perfecte friet.
Olie opnemen: zetmeelrijke aardappelen bevatten weinig water. Dankzij dat lage vochtgehalte wordt de opname van olie tijdens het bakken verminderd, waardoor je een minder olieachtige en vette textuur krijgt.
Goudgele, gelijkmatige kleur: zetmeel verhindert dat frietjes tijdens het bakken bruin worden en helpt hen die prachtige goudgele kleur te geven, waar alle liefhebbers voor smelten.
Welke aardappelsoort moet je kiezen?
Het is nu wel duidelijk: alleen aardappelen met een hoog zetmeelgehalte kunnen de perfecte frietjes opleveren. Vergeet dus vastkokende aardappelen en ga resoluut voor bloemige variëteiten zoals Bintje, Caesar, Victoria …
Er zijn tal van mogelijkheden, al wordt in België vooral het traditionele Bintje gekozen. Meer nog: het Bintje is de uitgelezen aardappel voor Belgische frietjes. En dat terwijl deze zetmeelrijke patatjes eigenlijk uit Nederland komen, waar ze in het begin van de 20ste eeuw voor het eerst zijn geteeld.
Naast het Bintje kan je dus kiezen uit heel wat andere soorten. Neem nu Agria. Deze verre neef van het Bintje heeft heel wat culinaire kwaliteiten met de klassieker gemeen. Een andere optie is Estima, verkrijgbaar van september tot mei, of Manon, een Franse aardappelsoort met een regelmatige ovale vorm.
Heb jij jouw favoriete aardappel al gekozen? Dan moet je enkel nog beslissen welke olie je gaat gebruiken én je friteuse van Frifri klaarzetten.