Zoet of hartig, traditioneel, in hartjesvorm, dun en knapperig … Welke wafel je ook wil bakken, wij hebben de juiste plaat om hem klaar te maken. Alles wat jij nog moet doen? Smullen!
Traditionele wafels
Belgische wafels zijn dan misschien wereldberoemd, ook elders ter wereld wordt deze zoetigheid gebakken. In de VS zie je wel eens wafels bij het ontbijt, met ahornsiroop en boter. Maar ook in Azië gaan wafels vlotjes binnen. Dat blijkt wel uit de Japanse taiyaki of de Gai daan jai die verkocht worden in de straten van Hong Kong en Macau.
Of je nu gaat voor zoet of hartig, dankzij de platen voor Traditionele wafels – 4 × 7 zet je de perfecte exemplaren op tafel. Deze bakplaten zijn speciaal ontworpen voor de klassieke wafels met hun grote vierkanten. Zo krijg je wafels volgens de regels van de kunst, zacht vanbinnen en knapperig vanbuiten.
Dunne galetten
In Roodkapjes mandje zit meestal brood, wijn en kaas. Maar in andere populaire versies van het beroemde sprookje komen er wafeltjes en een kuipje boter aan te pas. Die wafeltjes zijn zoals de madeleines van Proust: ze brengen herinneringen naar boven uit de kindertijd, zoals vakanties met het hele gezin, het vieruurtje bij oma of het familiefeest op Oudejaar.
Dankzij onze bakplaten voor Galetten 6 x 10 tover je de lekkerste wafeltjes uit je hoed, als tussendoortje of voor het ontbijt. De vierkantjes zijn ideaal om op te vullen met honing, appelmoes of confituur. Of serveer boter bij je galetten en geniet van een echt sprookjesontbijt, net als Roodkapje.
Luiks of Brussels: tijd voor Belgische wafels
Luikse wafels onderscheiden zich van andere soorten wafels door hun compacte textuur. Maar ook door hun zoete, gekaramelliseerde smaak, het resultaat van de parelsuiker die voor het bakken aan het deeg wordt toegevoegd. Die suikerkristallen smelten niet volledig tijdens het bakken, zodat er stukjes gekaramelliseerde suiker in het eindresultaat achterblijven.
In tegenstelling tot de Luikse wafel is de Brusselse versie veel lichter. Voor de perfecte wafel mag je het deeg niet te lang van tevoren bereiden. Een te lange rusttijd kan de textuur van de zoete delicatesse immers wijzigen. Het deeg bevat namelijk gist, en hoe langer het mag rusten, hoe moeilijker de gist zijn werk kan doen om het deeg te doen rijzen.
Wil je toch in twee keer te werk gaan, probeer de rusttijd dan te beperken tot maximaal 24 uur. En haal het deeg in elk geval zo’n 30 minuten op voorhand uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Zowel voor Luikse als Brusselse wafels kan je niet zonder de platen voor Brusselse of Luikse wafels – 4 × 6. Deze bakplaten zijn dieper dan die voor traditionele wafels en zijn daarom uniek op de markt. Belgische wafels smaken altijd: koud of warm, met Luikse siroop, gesmolten chocolade, slagroom, fruit … Jij kiest!
Zoete of hartige gevulde wafels
Gevulde wafels zijn een echte hit in ons Belgenlandje. Zoet zijn ze lekker met fruit, hartig kan er een slaatje bij. En dankzij de platen voor Gevulde wafels – 4 × 7 ben je 100% Belgisch aan de slag in de keuken.
Voor elke wafel vertrek je van zo’n honderd gram deeg dat je uitspreidt tot een rechthoek. Dat deeg moet je opvouwen zodat er ruimte is voor de vulling. Daarom moet je rechthoek twee keer zo lang zijn als de lengte van de plaat.
Hou je het graag licht? Ga dan voor hartige gevulde wafels op basis van bladerdeeg. Maar welk deeg je ook kiest, leg de vulling mooi in het midden en houd de randen vrij. En zorg ervoor dat je die randen goed aandrukt wanneer je het deeg dichtvouwt, zodat ze perfect afgesloten zijn.
Ijshoorntjes
Volgens de overlevering werden ijshoorntjes uitgevonden op de wereldtentoonstelling van Saint-Louis in 1904, toen een ijsverkoper te weinig kommetjes had om zijn product in aan te bieden. Volgens andere versies waren ijshoorntjes een toevallige uitvinding van wafelverkopers die merkten dat hun klanten ijs tussen de wafels legden.
Wat er ook van zij, ijshoorntjes zijn ook vandaag nog erg populair. Vooral wanneer ze zelfgemaakt zijn. Dankzij de bakplaten voor Ijshoorntjes maak ook jij ze vlotjes zelf. Kleine tip: leg het deeg niet te dik op je wafelijzer. Want hoe fijner de hoorntjes, hoe knapperiger én lekkerder!
Boterwafels
Koffie zonder een boterwafel, da’s zoals British tea zonder scones. En wat zijn nu die warme dranken zonder deze lekkernijen? Om je koffiepauze om te toveren tot een echte smaakervaring gebruik je de bakplaten voor Boterwafels 16 x 28.
Mag het wat meer zijn? Verwerk boterwafels dan tot prachtige creaties in een glaasje, een aanrader voor elk buffet. Zoals dit recept met aardbeien en mascarpone. Je kan eindeloos variëren door ander fruit te gebruiken, zoals frambozen, bosbessen of mango.
Hartjeswafels
Heb je de Hartvormige bakplaten in huis, dan kan je niet stoppen met liefdesboodschappen in het rond te strooien. Van een liefdevol Valentijnsontbijtje tot Moeder- of Vaderdag. Hartvormige wafeltjes zijn een origineel en net zo lekker alternatief voor de klassieke verjaardagstaart.
Speciale gelegenheid of zomaar, als kleine verrassing? Wil je je liefste(n) een plezier doen, voeg dan een flinke dosis love toe aan je wafels! Extra tip: zet de gelukkige extra in de bloemetjes met zijn of haar favoriete toppings.
Croque-monsieurs
Ja hoor, in je Frifri-wafelijzer past ook een bakplaat voor Croque-monsieurs en andere tosti’s. De hartige versie kennen we allemaal, maar je kan ook de zoete toer opgaan.
Op zoek naar ideetjes voor een apart vieruurtje?
- Croque-monsieurs met chocolade: smeer gesmolten chocolade tussen twee sneetjes witbrood en gril ze tussen de bakplaten. Voeg vers fruit of poedersuiker toe om de grootste zoetekauwen te plezieren.
- Croque-monsieurs met fruit: smeer verse kaas op twee sneetjes witbrood en voeg schijfjes fruit toe, zoals aardbeien, banaan of kiwi. Gril in je toestel tot het brood mooi gekleurd en krokant is.
- Croque-monsieurs met kaneel: meng gesmolten boter met suiker en kaneel en smeer op twee sneetjes witbrood. Voeg schijfjes appel of banaan toe. Gril in je croque-monsieurtoestel.
En natuurlijk zijn er nog talloze andere combinaties mogelijk. Sla dus gerust aan het experimenteren met je favoriete ingrediënten en wie weet creëer je jouw eigen zoete croque-monsieur. Vergeet je uitvinding niet te delen op sociale media … en Frifri te taggen!
Sinds 1958 is het Frifri-wafelijzer het favoriete wafelijzer van de Belgen.
Dankzij de acht bakplaten maak je de meest uiteenlopende recepten klaar. Test ze nu!