Het is de Week van de Friet! En alle Belgen kunnen het bevestigen: alleen dubbel bakken geeft je de lekkerste frietjes. Dankzij die techniek krijg je ze immers perfect gaar en schenk je ze dat onweerstaanbaar knapperige laagje. Tijd dus om die bakwijze even onder de loep te nemen.
Alles begint bij de juiste aardappel
Wanneer we het over dubbel bakken hebben, gaat het natuurlijk over frituren in kokende olie. En daarvoor kun je niet alle voedingsmiddelen gebruiken. Omdat ze zetmeel bevatten (een bijzonder type moleculen) zijn aardappelen bij uitstek geschikt voor de friteuse.
Maar ook dan zijn niet alle soorten patatjes ideaal! Zoals we eerder hebben uitgelegd in het blogartikel “De beste aardappelen voor je frietjes” moeten de aardappelen bloemig zijn. Dat betekent dat ze een maximale hoeveelheid zetmeel bevatten, waardoor je krokante, zachte en mooi gekleurde frietjes krijgt.
Gelijkmatig snijden & precies deppen
Heb je zorgvuldig de juiste aardappelen gekozen? Dan is het tijd voor actie!
Was en schil je aardappelen en snijd ze vervolgens in medium staafjes. Als je “echte Belgische frieten” wil klaarmaken, dan mogen ze niet te dik en niet te dun zijn. Volgens sommigen is de perfecte Belgische friet 11 mm dik. Maar dat beslis jij, want de dikte van je frietjes, da’s een kwestie van smaak.
Zodra je de aardappelen in staafjes hebt gesneden, dep je ze droog. Maar let erop dat je ze niet té droog dept. In deze stap gaat het er immers om het teveel aan water en zetmeel te verwijderen. Anderzijds heb je, om je frieten lekker knapperig te krijgen, nog voldoende zetmeel nodig om dat mooie gele korstje te vormen.
Twee keer bakken, uniek resultaat
Je frietjes zijn nu klaar voor hun bad! Doe ze de eerste keer in olie van 170 °C en laat 5 tot 6 minuten bakken, naargelang de hoeveelheid. De friteuses van Frifri hebben allemaal een thermostaat en controlelampje dat precies aangeeft wanneer de gewenste temperatuur bereikt is.
Die eerste bakbeurt zorgt ervoor dat de frietjes gelijkmatig gaar worden zonder dat ze kleuren, en wordt ook “voorbakken” genoemd. Tijdens die eerste bakbeurt kan ook het vocht van de aardappelen verdampen. En da’s nodig, want alleen zo kunnen de frietjes in de volgende stap perfect knapperig en goudgeel worden.
Laat je frietjes afkoelen en doe ze dan een tweede keer in hun “badje”. Want ja, nu is het tijd om de frietjes helemaal gaar en mooi gekleurd te krijgen. Bak ze niet lang (amper 1 tot 2 minuten) en op een hogere temperatuur (olie van 190 °C).
Ossenwit of olie?
Volgens de echte frietfanaten haalt dubbel bakken niets uit wanneer je geen ossenwit gebruikt. Die vetstof geeft de Belgische frieten immers hun typische smaak mee. Het wordt gemaakt van dierlijk vet en ziet er meestal uit als een vast blok.
Onze tip wanneer je hiermee gaat frituren: leg het blok nooit rechtstreeks op de weerstand. Laat het op voorhand smelten in een kookpot, of toch wanneer je het voor de eerste keer gebruikt. Giet het gesmolten vet daarna in de kuip van je friteuse en stel de thermostaat in op de gewenste temperatuur. Wanneer je later opnieuw gaat frituren, kan het geen kwaad dat het vet weer is gestold. De weerstand zorgt ervoor dat het opnieuw zachtjes smelt.
Bak je liever in olie? Dat kan natuurlijk ook. Een olie die bestand is tegen hoge temperaturen is perfect geschikt om dubbel mee te bakken.
Conclusie: dubbel bakken is echt geen lastige opgave. Meer nog: het resultaat is zo lekker dat je zonder morren aan de slag gaat. Zin in goudgele, knapperige frietjes? Dan is “dubbel bakken” het codewoord!
Geniet van exclusieve promoties tijdens de “Week van de Friet”
van 6 tot 12 november 2023