Originele frietjes: 10 recepten!

Dat frietjes een Belgische klassieker zijn, weet iedereen. Maar wist je dat je ze op verschillende manieren kan heruitvinden, gewoon bij je thuis, met je eigen friteuse? In dit artikel geven we je tien originele frietrecepten, zowel zoet als hartig, die je allemaal klaarmaakt met de friteuse. Zo zie je die Belgische lekkernij in een heel ander daglicht!

1. Courgettefrietjes met parmezaan

Transformeer stukjes courgette in knapperige frietjes door ze een laagje te geven van paneermeel, geraspte parmezaan, lookpoeder en paprikapoeder. Frituur ze tot ze een mooi kleurtje hebben en dien op met een marinarasaus. Van een feestmaal gesproken!

2. Zoete-aardappelfrietjes met gerookt paprikapoeder

Frietjes van zoete aardappel met gerookt paprikapoeder leveren een ietwat zoete, heerlijk gerookte toets op. Snijd de zoete aardappelen in staafjes, kruid ze met gerookte paprika, peper en zout en bak ze tot ze knapperig en mooi bruin zijn.

3. Polentafrietjes met cheddarkaas

Maak een romige polenta klaar, laat afkoelen en snijd in staafjes. Omhul met de geraspte cheddarkaas en frituur ze tot ze lekker zacht zijn vanbinnen en mooi knapperig vanbuiten. Dien op met kaassaus en geniet van een royale smaakervaring. Njam!

Polenta Fries with Salt and Black Pepper

4. Portobellofrietjes

Ja hoor, ook van portobellopaddenstoelen kan je lekkere frietjes maken. Snijd ze in repen, omhul ze met bloem, paprikapoeder en zout en bak ze dan tot ze een knapperig laagje hebben en gaar zijn vanbinnen. Geef er een look-peterseliesausje bij.

5. Pastinaakfrietjes met tijm

Pastinaakfrietjes zijn een heerlijk aards alternatief voor de traditionele versie. Schil de pastinaken, snijd in staafjes, breng op smaak met olijfolie, verse gehakte tijm, peper en zout en bak ze dan tot ze een kleurtje hebben gekregen en heerlijk knapperig zijn geworden. Dankzij hun lichtzoete toets en krokante textuur zijn ze een fantastisch bijgerecht.

6. Aspergefrietjes met parmezaan

Tover asperges om tot verfijnde, smaakvolle frietjes. Snijd de asperges in staafjes, rol ze door olijfolie, geraspte parmezaan en gemalen zwarte peper en bak ze dan tot ze licht beginnen te kleuren. Geef er lookmayonaise bij en je krijgt een elegant gerechtje.

7. Frietjes van butternutpompoen en rozemarijn

Pompoenfrietjes zijn een fantastische herfstversie van de klassieke exemplaren. Schil de butternutpompoen, snijd in staafjes, breng op smaak met olijfolie, verse gehakte rozemarijn, peper en zout en bak ze dan tot ze een kleurtje hebben gekregen en heerlijk knapperig zijn geworden. Dankzij hun zachte smaak en ietwat zoete textuur zijn deze frietjes een perfect bijgerecht voor het najaar.

8. Zoete-aardappelfrietjes met kaneel

Zin in zoete frietjes die veel weg hebben van de klassieke exemplaren? Probeer dan eens zoete-aardappelfrietjes met kaneel. Snijd de zoete aardappelen in fijne repen, bestrooi rijkelijk met kaneel en suiker en frituur ze tot ze knapperig en mooi bruin zijn. Dien warm op met een beetje poedersuiker, en je krijgt een hartverwarmend dessert dat aan frietjes doet denken.

9. Frietjes van gekaramelliseerde appel

Transformeer een doodgewone appel in zoete frietjes. Snijd de appel in staafjes, geef ze een laagje van suiker en kaneel en frituur tot ze gekaramelliseerd zijn en een mooi kleurtje hebben gekregen. Dien warm op, geef er een bolletje vanille-ijs bij en geniet van je Bourgondische dessert.

10. Banaanfrietjes met chocolade

Banaanfrietjes met chocolade, nog zo’n origineel en ietwat decadent dessert. Snijd de bananen in staafjes, frituur ze en omhul ze daarna met de gesmolten chocolade en gehakte noten. Laat afkoelen tot de chocolade gestold is … En dan is het tijd om te smullen!

Er zijn zoveel creatieve manieren om frietjes klaar te maken, of je nu speelt met de groenten, kruiden of sauzen. Deze tien originele recepten voor je friteuse geven je de kans om nieuwe smaken te verkennen en je smaakpapillen wakker te schudden. Zet die friteuse dus maar klaar en laat je culinaire creativiteit de vrije loop!

Geniet van 6 tot 12 november van onze speciale ” Frietweek “-aanbiedingen

Andere publicaties

Hoe krijg je je wafelijzer écht schoon?

Je wafelijzer van Frifri goed schoonmaken is een logische, maar essentiële stap om de levensduur van… +


Categorie(ën): Blog

Vier tips voor perfecte friet 

De juiste aardappel kiezen, snijden, twee maal bakken en de juiste olie kiezen. Vier aandachtspunten en… +


Categorie(ën): Blog

Vandaag is het Maria-Lichtmis! Kom maar op met die pannenkoeken!!!

Een beetje cultuur… Maria-Lichtmis is een christelijk feest dat elk jaar gevierd wordt op 2 februari… +


Categorie(ën): Blog