Chocolade, Belgische specialiteit met wereldfaam

Dat Belgische chocolade een uitstekende reputatie geniet, is een understatement. Toeristen lopen elkaar haast onder de voet in chocoladeboetieks, Belgen spelen miljoenen kilo’s van de lekkernij per jaar naar binnen, onze merken zijn wereldberoemd en lokale chocolatiers zijn al meermaals in de prijzen gevallen. Het staat buiten kijf: chocolade en België zijn nauw met elkaar verstrengeld. Maar wat is het verhaal achter deze innige band? 

Topingrediënten als basis van perfecte chocolade 

De reputatie van Belgische chocolade berust deels op de kwaliteit van de gebruikte grondstoffen. Maar ook de manier waarop ze bewerkt worden, speelt een grote rol. De selectie van de cacaobonen, het malen en branden, maar ook de combinatie van verschillende bonen zijn doorslaggevende factoren om dé perfecte chocolade te krijgen.  

Belgische chocolade bestaat voornamelijk uit zeer fijn gemalen cacaobonen met een hoger cacaogehalte dan het wettelijke gemiddelde. Want zoals je misschien wel weet, wordt de productie van chocolade sinds 1894 wettelijk geregeld. En de wet schrijft een minimaal cacaogehalte van 35% voor. Dat percentage wordt in België doorgaans vlotjes overschreden. 

Daarbij komt nog dat Belgische chocolade 100% cacaoboter bevat. Ook dat verklaart grotendeels waarom Belgische chocolade wereldberoemd is kunnen worden. Deze vetstof op basis van cacaobonen geeft alle soorten chocolade, zowel donkere, witte als melkchocolade, die typische fondant smaak. 

Indrukwekkende vakkennis, al sinds de 19de eeuw 

Om het succes van Belgische chocolade te verklaren, moeten we verder kijken dan de ingrediënten. De perfecte chocolade maken vraagt immers een unieke vakkennis. En precies op dit domein hebben de Belgen meerdere jaren voorsprong op hun Engelse, Franse en Zwitserse collega’s.  

Vanaf de 18de eeuw verschijnen er industriële chocoladefabrieken in Frankrijk, Zwitserland en Engeland. Wat we niet mogen vergeten, is dat chocolade in die periode nog een drankje is. De geblokte repen verschijnen in 1847, dankzij de Engelsman Joseph Fry. Vanaf dan wordt chocolade ook gegeten en kent het product een nieuwe groei.   

Adolphe Meurisse, pionier op het vlak van chocoladeproductie, sticht in 1845 de eerste Belgische chocolaterie. En zo’n veertig jaar later ziet het beroemde merk Côte d’Or het daglicht. Callebaut, Jacques, Neuhaus … Sindsdien leggen chocolaterieën en ambachtelijke chocolatiers talloze smaakpapillen in de watten, niet alleen die in België, het land van oorsprong. 

De praline van Neuhaus: medicijn wordt heerlijk snoepje

Wanneer apotheker Jean Neuhaus beslist om zijn medicijnen een chocolade laagje te geven, zodat de vieze smaak verhuld wordt, had hij nooit kunnen denken dat zijn uitvinding de grondslag zou vormen voor onze fantastische pralines. En toch is precies dat wat er gebeurde toen zijn kleinzoon, die eveneens Jean heette, in 1912 de eerste pralines op de markt bracht. 

Jean bouwt verder op het idee van zijn grootvader maar vervangt de medicijnen door een romige vulling. De delicatesse wordt ‘praline’ genoemd en kent een enorm succes, dat in grote mate heeft bijgedragen aan de bekendheid van Belgische chocolade. 

Het succes gaat trouwens samen met een andere uitvinding, die van het pralinedoosje, de ‘ballotin’. Louise Agostini, de vrouw van Jean Neuhaus, wilde de pralines immers in een chique, beschermende verpakking aan de man brengen. In plaats van de puntzakjes waarin pralines worden platgedrukt, bedenkt ze kleine kartonnen doosjes die worden afgesloten met een mooi lint. 

En vandaag? Pralines maken is niet langer uitsluitend iets voor experten. Met de solide en gebruiksvriendelijke Chocolatière kan ook jij, gewoon bij je thuis, de lekkerste pralines maken. En ook de vulling kies je helemaal zelf!

Land van de chocolade 

Met zo’n rijke geschiedenis is het geen verrassing dat Belgen enorm veel chocolade consumeren: gemiddeld maar liefst 11 kg per persoon per jaar! Chocolade is ook een typisch Belgisch exportproduct en is wereldwijd verkrijgbaar. 

De laatste jaren hebben Belgische chocolatiers heel wat prijzen in de wacht gesleept als bekroning van hun excellente vakkennis. Een van hen is Laurent Gerbaud, die in 2020 werd verkozen tot beste chocolatier van Brussel. Gerbaud is een grote fan van De Chocolatière en hielp ze zelfs mee te ontwikkelen. 

Kan je niet wachten om thuis zelf delicatessen met chocolade te maken? Probeer dan zeker De Chocolatière. Het toestel zorgt ervoor dat je de chocolade perfect tempereert, voor een glanzend en krokant resultaat. 

Maak nu kennis met De Chocolatière en alle bijhorende accessoires.

Andere publicaties

Hoe krijg je je wafelijzer écht schoon?

Je wafelijzer van Frifri goed schoonmaken is een logische, maar essentiële stap om de levensduur van… +


Categorie(ën): Blog

Vier tips voor perfecte friet 

De juiste aardappel kiezen, snijden, twee maal bakken en de juiste olie kiezen. Vier aandachtspunten en… +


Categorie(ën): Blog

Vandaag is het Maria-Lichtmis! Kom maar op met die pannenkoeken!!!

Een beetje cultuur… Maria-Lichtmis is een christelijk feest dat elk jaar gevierd wordt op 2 februari… +


Categorie(ën): Blog