Chocoladefiguurtjes met Pasen, een heerlijke traditie

Waarom delen we met Pasen chocoladefiguurtjes uit? Waar komt de traditie van genieten van chocolade in verschillende vormpjes vandaan? De oorsprong van chocoladefiguurtjes ligt ergens tussen religieuze of heidense traditie en lokale bijzonderheden. Maar, ze hebben allemaal één gezamenlijk doel: jong en oud verrassen met snoepgoed dat de terugkeer van de lente aankondigt.

Aan de oorsprong van chocoladefiguurtjes staat het ei   

De traditie van het geven van gekleurde eieren op Paaszondag werd geboren uit een eenvoudig verlangen om geen eieren te verspillen. Omdat de consumptie van dierlijke producten tijdens de 40 dagen van de vastentijd verboden was, bleven de mensen met een grote voorraad eieren zitten. Om deze kostbare voedingsmiddelen te bewaren, nam men de gewoonte aan om ze te koken en te kleuren voordat ze ze aan het einde van de vastenperiode aanboden.

Deze gewoonte om gekleurde eieren uit te delen dateert echter van vóór het christendom. Al in de oudheid deelden Perzen en Egyptenaren gekleurde eieren uit als een geluksbrenger.

Of het nu van christelijke oorsprong is om het einde van de vastentijd te markeren, of heidens om de terugkeer van het licht te vieren: Pasen wordt in ieder geval geassocieerd met eieren omdat ze symbool staan voor vernieuwing, de terugkeer naar het leven.

Van hardgekookt ei tot chocolade-ei

Maar waarom eten we tegenwoordig dan chocolade-eieren? Over deze vraag zijn er veel hypothesen en verschillen de meningen. Zeker is dat de overgang naar chocolade-eieren begint met de ontdekking van de Nieuwe Wereld… en de cacaoboon.

Cacao, een populaire drank aan het hof van Lodewijk XIV, werd alleen in vloeibare vorm geconsumeerd en bleef voorbehouden aan de bevoorrechten. In de 18e eeuw begon men ook met het legen van de eieren om de schalen met vloeibare chocolade te vullen. Toen de gebroeders Fry een mengsel van suiker, cacaoboter en chocoladepoeder bedachten, kon er eindelijk van chocolade in vaste vorm worden genoten.

De industriële revolutie en de technische verbeteringen die daarmee gepaard gingen, waaronder de eerste blikvorm en een hydraulische pers die vetten en cacaostof scheidt, markeerden het begin van het chocoladewerk op grotere schaal. Samen met een steeds grotere beheersing van het tempereren van chocolade, zorgden deze nieuwe technieken ook voor een grotere creativiteit.

Eieren, kippen en hazen

Naast eieren, en de kippen die er van nature mee geassocieerd worden, zijn er nog veel meer figuurtjes die bij Pasen aan bod komen.

Het meest bekende figuurtje is zonder twijfel de haas. De traditie van de paashaas is springlevend in Duitsland maar ook in de Verenigde Staten, waar hij werd geïmporteerd door de eerste kolonisten. Volgens de legende had een vrouw, die te arm was om haar kinderen snoep aan te bieden, het idee om eieren te versieren en ze in haar tuin te verstoppen. Tijdens het zoeken naar de eieren kwamen de kinderen oog in oog te staan met een haas en ze geloofden dat hij het was, die de eieren daar had gelegd.

Het dier met de lange oren is, net als het ei, lange tijd een symbool geweest van vruchtbaarheid en vernieuwing in veel Saksische, Scandinavische en Keltische tradities. Het is ook de Saksische godin Eostre, wiens fetisjdier een haas was, die haar naam gaf aan het feest van Pasen in het Engels (‘Easter’).

Tegenwoordig zijn er allerlei soorten chocoladefiguurtjes. En deze zijn vaak gekoppeld aan lokale specialiteiten of tradities. In de Elzas is het bijvoorbeeld de ooievaar die de eieren brengt. In België of Frankrijk zorgen de beroemde klokken die terugkeren uit Rome ervoor. In Zwitserland is het de koekoek die deze missie uitvoert.

Om de jouwe tot een succes te maken, kies je voor de Paasvormen van Frifri. I Cook Masterclass heeft ze voor je getest. Ze maken je leven gemakkelijker, en zijn uiterst praktisch voor het maken van mooie paasfiguurtjes. Uren plezier in het verschiet.

Andere publicaties

Onze tips om chocolade perfect te tempereren

Wat is er zaliger dan je eigen pralines, snoep en chocolade figuurtjes maken? Met enkele handige… +


Categorie(ën): Blog

In het land der friteuses, is de Frifri friteuse koningin

Het frietje, een Belgische gevestigde waarde dat we niet meer moeten voorstellen. En om frietjes te… +


Categorie(ën): Blog

Het geslaagde huwelijk van de staafmixer en het vacuümtoestel

Geniet van de winter om u op te warmen met smeuïge soepen, of om gerechtjes te… +


Categorie(ën): Blog