Croque-monsieur: heerlijke toast met mysterieuze naam

Croque-monsieur, croque-madame, croque-mademoiselle … De wereldberoemde toast verschijnt in vele gedaanten. En al kent iedereen het gerecht, over de oorsprong van de naam bestaan heel wat twijfels. We stellen je enkele verhalen voor die een aanzet geven tot een verklaring. Historische waarheid of legende? Eén ding staat vast: de croque-monsieur is een wereldwijd succes.

Croque-monsieur: van de Australische wildernis naar bistro’s in Parijs

Technisch gezien is de croque-monsieur een culinaire uitvinding uit Australië. Wanneer aboriginalnomaden terugkwamen van de jacht, hadden ze immers de gewoonte om hun vlees te bakken tussen twee koekjes van bloem. Die gevulde koekjes werden samengedrukt met behulp van een grote tang en gebraden boven een open vuur.

Bij deze voorvader van onze beroemde toast was er nog geen sprake van gesmolten kaas. We moeten naar het begin van de 19de eeuw om de moderne versie te zien opduiken: twee getoaste witte boterhammen met het onafscheidelijke duo van ham en kaas ertussen.

De bijzondere naam wordt in de literatuur vaak toegeschreven aan Michel Lunarca, de eigenaar van een Parijse brasserie die bekendstond als … kannibaal. Dit gerucht was ongetwijfeld verspreid door afgunstige concurrenten, maar de man zelf kon er wel mee lachen.

Toen een van zijn klanten meer wilde weten over het vlees op Lunarca’s toast, antwoordde hij – met veel gevoel voor humor – dat het inderdaad om “mensenvlees” ging. De officiële titel “croque-monsieur” is volgens deze versie dus niet meer dan de kwinkslag van een Parijse bistrohouder.

Toch kunnen we ons vragen stellen bij het waarheidsgehalte van dit verhaal. Om te beginnen wordt het woord “croque” wel vaker gebruikt in recepten voor knapperige of krokante bereidingen. Denk maar aan kroketten of croquembouches, het feestelijke dessert. Maar er rijzen vooral twijfels omdat bepaalde kroniekschrijvers het woord croque-monsieur al gebruikten voordat het op de kaart verscheen van Lunarca’s bistro in Parijs.

De croque in een vrouwelijk en zoet jasje 

De croque-monsieur kent ook een vrouwelijke versie. De croque-madame, met een spiegelei als extraatje, of de croque-mademoiselle, de vegetarische versie, moeten in geen enkel opzicht onderdoen voor hun mannelijke tegenhanger.

Over de oorsprong van de naam croque-monsieur bestaat weinig zekerheid, maar hetzelfde geldt voor de croque-madame. Er wordt wel eens verwezen naar de dameshoeden van begin vorige eeuw; het spiegelei zou vaag aan die hoofddeksels herinneren.

Maar hoe je de toast ook noemt, het belangrijkste is dat er een gesmolten en krokant element aanwezig zijn. Neem die basiscroque als startpunt en je kan oneindig variëren. Zelfs de zoete versies hebben heel wat aanhangers. Wist je bijvoorbeeld dat Elvis Presley himself gewoonweg smolt voor een croque-monsieur met banaan en pindakaas? Puur genot, maar met mate … Of smul ervan tussen twee stevige workouts in, om die duivelse extra calorieën kwijt raken!

Twijfel je voor het vieruurtje tussen traditionele wafels of een zoete croque? Wil je voor de brunch én zoete wafels én croque-madames op tafel zetten? Je hoeft helemaal niet kiezen! Haal een wafelijzer TOASTY met verwisselbare platen in huis en je maakt wat je maar wil. Vanaf 27 augustus tot 05 september geniet je bovendien van onze terug-naar-schoolactie: bij aankoop van een van onze wafelijzers (uitgezonderd wafelijzer TOASTY) krijg je de croque-monsieurplaten er gratis bovenop.

Andere publicaties

Gaufrier Fri-Fri dans les mains d'une personne

Hoe krijg je je wafelijzer écht schoon?

Je wafelijzer van Frifri goed schoonmaken is een logische, maar essentiële stap om de levensduur van… +


Categorie(ën): Blog
Traditional French fries with ketchup

Vier tips voor perfecte friet 

De juiste aardappel kiezen, snijden, twee maal bakken en de juiste olie kiezen. Vier aandachtspunten en… +


Categorie(ën): Blog

Vandaag is het Maria-Lichtmis! Kom maar op met die pannenkoeken!!!

Een beetje cultuur… Maria-Lichtmis is een christelijk feest dat elk jaar gevierd wordt op 2 februari… +


Categorie(ën): Blog