Raclette anders dan anders? Enkele ideeën voor een make-over van deze seizoensklassieker bij uitstek

Wie raclette zegt, zegt kaas, charcuterie en aardappelen. Dat zijn immers de essentials! Toch kan je er wel eens genoeg van krijgen, van die traditionele gesmolten kaas en gekookte aardappel. Gelukkig is het supereenvoudig om met deze grote klassieker te variëren. Andere bijgerechten, andere drankjes? Met deze creatieve ideeën wordt jouw volgende raclette nét iets anders dan anders.

Raclette en seizoensgroenten, grote liefde

Ook in de winter zijn er heel wat groenten verkrijgbaar. En dat komt mooi uit, want veel van deze groenten passen perfect bij raclette. Bloemkool- of broccoliroosjes zien er nog smakelijker uit met een laagje gesmolten kaas erover. Geroosterde pastinaak met honing gaat dan weer mooi samen met sneetjes kaas en eendenborst.

Seizoensgroenten kunnen de aardappelen ook subtiel aanvullen of ze zelfs helemaal vervangen. Een pompoen zoals de butternut is bijvoorbeeld een verrukkelijk alternatief. Snijd je butternut in kleine blokjes en zet ongeveer een kwartier in de oven. Bak ze vervolgens met champignonschijfjes en fijne sneetjes spek. Wat een feest!

Vergeet de salade niet

Hoe je hem ook eet, raclette is en blijft een winters gerecht dat “nogal goed vult”; een lichte toets kan dus zeker geen kwaad. Ook hier zijn seizoensgroenten je reddende engelen. Veldsla, eventueel met wat rauw witloof erbij, enkele druppeltjes olie of een mosterddressing erover en klaar is kees.

Ook een lauwe salade met raapjes is een mooie optie. Voeg schijfjes raap, die je op voorhand in olie of boter hebt aangestoofd, toe aan je salade. Breng op smaak met citroen en gegrilde sesamzaadjes of met een handvol gemalen hazelnoten.

Zoet en zout, het winnende duo van elke raclette

Denk ook eens aan fruit bij de raclette. Appels en peren zijn bijvoorbeeld ideaal om in de kaas te dippen. Besprenkel met wat honing of ahornsiroop om die heerlijke zoete smaak te benadrukken. Sluit de fonduepan en laat de tijd zijn werk doen. Wanneer je een mooi gouden korstje ziet, is het moment aangebroken om van al dat lekkers te smullen.

Heb je het liever wat exotischer? Dan zijn schijfjes ananas of gekonfijte kersen helemaal jouw ding. En wie zin heeft in een knapperige toets, kan niet om druiven heen. Klassieker, maar daarom niet minder lekker, zijn pruimen en gedroogde abrikozen in een jasje van spek. Laat ze rustig garen op de grill van je raclettetoestel terwijl de kaas in de fonduepan aan het smelten is.

Het mooi gekleurde fruit schenkt je niet alleen zalig zoete smaken, maar zorgt ook voor een vrolijk accent op je eettafel. Je ziet het, je hebt geen enkele reden om fruit links te laten liggen. Geef kommetjes vers of gedroogd fruit daarom een ereplaats tussen de kaas en vleeswaren.

En wat drinken we daarbij?

De eerste drank waaraan de meesten denken bij het woord ‘raclette’, is witte wijn. Dat heeft vooral historische redenen. De wortels van de raclette liggen immers in Zwitserland, het land van de chasselas, een witte druivensoort die we ook als fendant kennen. Vervolgens is er het belang van de smaakcombinatie. De zurige toetsen van de witte wijn contrasteren immers heel mooi met het smeuïge van de gesmolten kaas.

Naast witte wijn zijn er nog enkele opties. Liefhebbers van lichte rode wijn kunnen zonder schuldgevoel hun favoriete fles ontkurken. En je kan natuurlijk ook altijd van raclette genieten zonder alcohol. Thee kan in dit geval een eerder onverwacht succes zijn.

Deze warme drank is de laatste jaren enorm hip en heeft een vaste plaats op onze tafels veroverd. Raclette vormt daar geen uitzondering op. Het is eens iets anders dan water en verfijnder dan frisdrank. Thee is daarom hét perfecte alternatief voor alcohol. Extra troef: thee heeft een gunstig effect op de spijsvertering. Bij raclette raden we zwarte thee of een kruideninfusie aan.

Zin om al die ideeën te testen en te delen?

Profiteer nu van een Cashback van 15€ op De Raclette.

Andere publicaties

Vier tips voor perfecte friet 

De juiste aardappel kiezen, snijden, twee maal bakken en de juiste olie kiezen. Vier aandachtspunten en… +


Categorie(ën): Blog

Vandaag is het Maria-Lichtmis! Kom maar op met die pannenkoeken!!!

Een beetje cultuur… Maria-Lichtmis is een christelijk feest dat elk jaar gevierd wordt op 2 februari… +


Categorie(ën): Blog

Aantal cadeau-ideetjes voor een geweldige kerst

Om u te helpen het perfecte kerstcadeau te vinden, hebben Frifri en de andere merken van… +


Categorie(ën): Blog