IJs. IJsjes. Je beeldt het je zo in: jij met een ijsje in de hand, wandelend over straat, of aan tafel, je favoriete coupe voor je neus. Maar wist je dat er verschillende soorten ijs bestaan? Word expert ter zake en doe familie en vrienden een plezier met unieke, zelfgemaakte desserts mét een originele touch!
Het ene ijsje is het andere niet
Wij houden van ijs in al zijn vormen: op een hoorntje, in een ijstaart, tussen twee wafels geklemd bij wijze van zoete boterham … De term ‘roomijs’ geeft al aan dat room gemengd wordt met suiker, eigelen en melk.
Fans van zachtere, meer smeuïge texturen kunnen één of twee opgeklopte eiwitten toevoegen wanneer ze hun eigen roomijs maken. Zo breng je lucht in het ijs, de enige manier om geslaagd zacht ijs te krijgen.
Italiaanse gelato is minder vet dan de meeste ijssoorten, maar net romiger, zachter en gladder. Ook dit ijs bestaat uit melk, suiker, eigelen en vers fruit. Het verschil zit ‘m in de kleine dingen: de room wordt immers opgeklopt om een nog volumineuzer en luchtiger eindresultaat te verkrijgen.
Ook alternatieven zonder eieren zijn een optie. Ideaal voor ijs dat een tikje lichter is en de smaak van het fruit of de gekozen aroma’s nog beter doet uitkomen. Volle melk, vloeibare room, suiker en een vanillestokje: meer heb je niet nodig om roomijs te maken dat perfect samengaat met je tarte tatin of moelleux.
Zit je nu al te likkebaarden? Check dan deze eenvoudige tips voor zelfgemaakte ijsjes en sorbets als heerlijke traktatie voor jezelf en je gasten.
Gedurfd, origineel en op en top Belgisch: gefrituurd ijs
Maak een verpletterende indruk met dit bijzondere dessert: warm en knapperig vanbuiten, stevig en koud vanbinnen. Dit eenvoudige recept heeft een verrassend effect op je smaakpapillen! Laat je bijstaan door onze Ijsmachine en Friteuse en volg deze 5 stappen:
• Leg je bolletjes roomijs 1 uur lang in de diepvries.
• Rol ze in een paneermeel op basis van fijngemixte cornflakes en zet opnieuw 1 uur in de diepvries. Herhaal deze stap nog twee keer.
• Rol je bolletjes roomijs een laatste keer door het paneermeel en vries nu 2 uur lang in.
• Dompel ze meteen onder in de hete olie van je friteuse.
• Zodra ze klaar zijn, leg je ze op een stuk keukenpapier om de overtollige olie te verwijderen.
En je bent klaar om te genieten! Dien je gefrituurde ijs op met slagroom, een coulis van rood fruit of seizoensfruit. Bijzonder, zo’n dessert bomvol smaak en contrasten!