IJs en sorbet volgens de regels van de kunst? Volg deze eenvoudige tips!

Het is zomer, het ijsjesseizoen is officieel begonnen. Laat dit jaar de industriële producten met een overdaad aan suikers en vetten links liggen en ontdek het geluk en de smaak van zelfgemaakt ijs en sorbet. Dankzij deze eenvoudige tips krijg je heerlijk smeuïg ijs en sorbet … en zijn je vrienden en familie gegarandeerd onder de indruk!

Kies je ingrediënten zorgvuldig

Kies eerst en vooral voor verse kwaliteitsingrediënten. Ga, indien mogelijk, voor seizoensfruit: de pure smaak blijft beter behouden, het zit tjokvol voedingsstoffen die goed zijn voor de gezondheid en geeft je ijs en sorbet een authentiek tintje.

Magere melk? Nee hoor, in dit geval ga je resoluut voor volle melk. De romigheid van het ijs hangt immers grotendeels af van het vetgehalte van de melk. En natuurlijk geldt dat ook voor de room die je gebruikt. Interessant weetje: als je de room stijfklopt zoals slagroom, zal het geheel nog smeuïger zijn.

Heb je trouwens al eens glucosesiroop gebruikt om een gerecht te zoeten? Deze sterke suikervervanger heeft een neutrale smaak en kan de suiker van je recept grotendeels vervangen. Hij houdt het ijs gladder, doordat de kristallisatie vertraagd wordt, en zorgt voor een nog romiger textuur. Toch moet je er spaarzaam mee zijn, want de glycemische index ligt vrij hoog en het product heeft geen voedingswaarde.

Elk soort suiker heeft zijn eigen zoetkracht en helpt op de een of andere manier de vorming van kristallen te vermijden. Meng dus gerust verschillende suikersoorten of kies ze naargelang het ijs of sorbet dat je wil maken. Zo is honing bijvoorbeeld ideaal voor ijs met veel vet van plantaardige oorsprong: chocolade, praliné, amandel, kokos … Druivensuiker is dan weer beter geschikt voor fruitig ijs en sorbets. Testen is de boodschap, hou je vooral niet in!

Meng met stevige hand en keep it cool

Het succes van zelfgemaakt ijs en sorbet hangt ook samen met de kwaliteit van het mengsel, vooral als je roomijs maakt op basis van melk, room en suiker. Spaar je krachten dus niet en denk aan het resultaat. De manier waarop je klopt, is cruciaal voor de romigheid en lichtheid van het ijs.

Net zoals slagroom en eiwitten makkelijker opstijven wanneer je ze in een koude kom klopt, zullen je ijsjes en sorbets beter lukken als je het mengsel laat afkoelen voordat het vriesproces van start gaat. Hoe rijker en zoeter je bereiding, des te groter het effect van de koude

Heb je het wel voor crunchy? Wacht dan totdat het vriesproces begonnen is voordat je aan het basismengsel chocoladeschilfers toevoegt, stukjes droge vruchten of nougat. Dankzij de XL IJsmachine is het een fluitje van een cent om extra ingrediënten toe te voegen tijdens de bereiding. Deksel open, ingrediënten erbij en klaar.

Serveer ijskoud!

Zelfgemaakt ijs en sorbets bevatten geen industriële stabilisatoren. Ze zullen dus sneller smelten dan hun tegenhangers uit de winkel. Om ervoor te zorgen dat ieder op zijn of haar gemak van je ijs of sorbet kan genieten, serveer je het lekkers best in ijskoude kommetjes. Zet daarom de coupes waarin je het dessert wil opdienen een uur van tevoren in de diepvriezer.

Heb ook jij zin gekregen om je eigen ijs en sorbet te maken? Maak dan snel kennis met onze nieuwe compacte ijsmachine waarmee je de bereiding volledig programmeert. De IJsmachine van Frifri doet al het werk, jij moet alleen nog maar een passende topping kiezen.

Andere publicaties

Hoe krijg je je wafelijzer écht schoon?

Je wafelijzer van Frifri goed schoonmaken is een logische, maar essentiële stap om de levensduur van… +


Categorie(ën): Blog

Vier tips voor perfecte friet 

De juiste aardappel kiezen, snijden, twee maal bakken en de juiste olie kiezen. Vier aandachtspunten en… +


Categorie(ën): Blog

Vandaag is het Maria-Lichtmis! Kom maar op met die pannenkoeken!!!

Een beetje cultuur… Maria-Lichtmis is een christelijk feest dat elk jaar gevierd wordt op 2 februari… +


Categorie(ën): Blog