Aantal personen:
6 personen
6 personen
Bereiding (kooktijd inbegrepen):
2u25
2u25
Waarvan kooktijd:
25 min
25 min
Ingrediënten:
Voor het vanille-ijs
- 500 ml volle melk
- 50 ml room
- 5 eigelen
- 3 vanillestokje
- 125 g suiker
Voor de chocoladesaus
- 250 ml water
- 100 g poedersuik
- 150 g vloeibare honing, agavesiroop of kokossiroop
- 75 g bittere cacaopoeder
- 55 g zwarte chocolade in stukjes of korrels
Stappen
Het ijs
- In een kom, klop de eigelen en de suiker los tot een luchtig mengsel
- Giet de melk en de room in een kleine kookpot
- Snij de vanillestokjes doormidden in de lengte, verzamel de zaadjes met de punt van een mes en voeg deze samen met de stokjes toe aan het melk-roommengsel
- Breng aan de kook en doof vervolgens het vuur
- Giet de kokende vanillemelk geleidelijk aan bij het mengsel van suiker en eieren en blijf de bereiding kloppen
- Laat het mengsel indikken op een zacht vuur. Blijf hierbij steeds roeren totdat het mengsel de lepel bedekt. Haal vervolgens de bereiding van het vuur
- Laat de bereiding enkele uren afkoelen in de koelkast (5-10°C) voordat u het in de ijsmachine giet
- Zodra het mengsel goed is afgekoeld, stel de ijsmachine in op 25 minuten
- Zodra de spatel begint te draaien kan u de bereiding via de opening in het deksel in het toestel gieten
- Het ijs is klaar zodra het smeuïg en soepel wordt
De saus
- Verwarm het water, de suiker, de honing (of de siroop) en het cacaopoeder in een kookpot op een middelhoog vuur. Roer regelmatig het mengsel door
- Als het mengsel lichtjes begint te pruttelen, haal de kookpot van het vuur. Voeg de chocolade toe en meng opnieuw totdat de chocolade volledig gesmolten is
- Laat de chocoladesaus enkele uren afkoelen alvorens hem te serveren, zodat het goed kan indikken