Dame Blanche

Aantal personen:
6 personen
Bereiding (kooktijd inbegrepen):
2u25
Waarvan kooktijd:
25 min

Ingrediënten:

Voor het vanille-ijs

  • 500 ml volle melk
  • 50 ml room
  • 5 eigelen
  • 3 vanillestokje
  • 125 g suiker

Voor de chocoladesaus

  • 250 ml water
  • 100 g poedersuik
  • 150 g vloeibare honing, agavesiroop of kokossiroop
  • 75 g bittere cacaopoeder
  • 55 g zwarte chocolade in stukjes of korrels

Stappen

Het ijs

  1. In een kom, klop de eigelen en de suiker los tot een luchtig mengsel
  2. Giet de melk en de room in een kleine kookpot
  3. Snij de vanillestokjes doormidden in de lengte, verzamel de zaadjes met de punt van een mes en voeg deze samen met de stokjes toe aan het melk-roommengsel
  4. Breng aan de kook en doof vervolgens het vuur
  5. Giet de kokende vanillemelk geleidelijk aan bij het mengsel van suiker en eieren en blijf de bereiding kloppen
  6. Laat het mengsel indikken op een zacht vuur. Blijf hierbij steeds roeren totdat het mengsel de lepel bedekt. Haal vervolgens de bereiding van het vuur
  7. Laat de bereiding enkele uren afkoelen in de koelkast (5-10°C) voordat u het in de ijsmachine giet
  8. Zodra het mengsel goed is afgekoeld, stel de ijsmachine in op 25 minuten
  9. Zodra de spatel begint te draaien kan u de bereiding via de opening in het deksel in het toestel gieten
  10. Het ijs is klaar zodra het smeuïg en soepel wordt

De saus

  1. Verwarm het water, de suiker, de honing (of de siroop) en het cacaopoeder in een kookpot op een middelhoog vuur. Roer regelmatig het mengsel door
  2. Als het mengsel lichtjes begint te pruttelen, haal de kookpot van het vuur. Voeg de chocolade toe en meng opnieuw totdat de chocolade volledig gesmolten is
  3. Laat de chocoladesaus enkele uren afkoelen alvorens hem te serveren, zodat het goed kan indikken

Andere te ontdekken recepten:

Roomijs met aardbeien uit Wépion

Mix de aardbeien tot u een puree verkrijgt Klop de room op Meng de aardbeienpuree, de… +

Yoghurtijs, saus van bosvruchten

Breng het water en de suiker aan de kook in een kookpot om een siroop te… +

Ijs met Belgische chocolade

In een kom, klop de eigelen en de suiker los tot een luchtig mengsel. Breng de… +