Donuts

Aantal personen:
12 stuks
Bereiding (kooktijd inbegrepen):
3 uren
Waarvan kooktijd:
10 min

Ingrediënten:

  • 500 g bloem
  • 50 g suiker
  • 10 g bakkersgist
  • 1 theelepel zout
  • 250 ml lauwe melk
  • 2 eieren
  • 50 g zachte boter
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Plantaardige olie om te frituren

Stappen

  1. Los de bakkersgist op in de lauwe melk in een kleine kom. Voeg een theelepel suiker toe en laat het mengsel ongeveer 5 minuten staan tot het schuimig wordt.
  2. Meng in een grote kom de bloem, suiker en zout.
  3. Voeg de eieren, zachte boter en vanille-extract toe aan de kom met bloem. Giet ook het gist-melkmengsel erbij.
  4. Meng alle ingrediënten tot een glad deeg. Je kunt je handen gebruiken of een elektrische mixer met deeghaken.
  5. Kneed het deeg ongeveer 5 minuten tot het soepel en elastisch is.
  6. Bedek de kom met een schone doek en laat het deeg op een warme plek ongeveer 1 tot 2 uur rijzen, tot het in volume verdubbeld is.
  7. Nadat het deeg gerezen is, druk je voorzichtig op het deeg om de lucht eruit te laten ontsnappen.
  8. Bestrooi een schoon werkoppervlak met bloem. Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 1,5 cm.
  9. Gebruik een ronde uitsteekvorm om cirkels uit het deeg te snijden. Gebruik een kleinere uitsteekvorm of de dop van een fles om in het midden van elke cirkel een gat te maken, waardoor je de donuts vormt.
  10. Leg de donuts op een bakplaat met bakpapier en laat ze nogmaals ongeveer 30 minuten rijzen.
  11. Verhit ondertussen de plantaardige olie in De Friteuse op 180°C.
  12. Bak de donuts enkele minuten aan elke kant, tot ze goudbruin zijn.
  13. Haal de donuts met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  14. Laat de donuts iets afkoelen en garneer ze vervolgens met glazuur, poedersuiker, gesmolten chocolade of andere toppings naar keuze.

Andere te ontdekken recepten:

Smoutebollen

 Maak de melk lauw gedurende 30 seconden in de microgolfoven.  Meng met een vork de vanillesuiker… +

Polenta frietjes

Meng de melk en het water in een kookpot en laat de mengeling opkoken Voeg beetje… +

Frietjes “à la churros” met zeste

Meng meel, schil, eieren, fijne suiker, gist, zout en water Kneed tot u een glad en… +