Luikse en Brusselse wafels: zoek de verschillen

Wafels hebben de harten van lekkerbekken over de hele wereld veroverd … Maar de allerlekkerste, die maken we alleen in België. Knapperig vanbuiten, zacht vanbinnen en geserveerd met allerlei heerlijke toppings: wafels zijn pure verwennerij voor je smaakpapillen. Laten we dus samen de wereld van de Belgische wafels ontdekken en de subtiele verschillen tussen deze twee zoete delicatessen onderzoeken.

Belgische wafels? Natuurlijk … maar welke precies?

Luikse wafels zijn een Belgische specialiteit en danken hun naam aan de stad Luik in Wallonië. Het traditionele recept werd bij toeval uitgevonden door een kok van de Prinsbisschop van Luik. Volgens de legende mengde die kok tijdens een banket stukken briochedeeg met stukjes parelsuiker die op het werkblad waren achtergebleven. Het deeg dat zo ontstond, werd gebakken in een traditioneel smeedijzeren wafelijzer. Het resultaat bleek een schot in de roos en de Luikse wafel was geboren.

Brusselse wafels zijn dan weer (hun naam zegt het al) een product van de hoofdstad. Hun geschiedenis gaat terug tot de Middeleeuwen, toen wafels werden gebakken tijdens religieuze feesten en bijzondere evenementen. In die tijd waren wafels een echt luxegerecht, exclusief voor de welgestelden, de enigen die de dure ingrediënten konden betalen. Na verloop van tijd werden Brusselse wafels steeds populairder en groeiden ze uit tot een icoon van de stad. Brusselse chefs ontwikkelden specifieke baktechnieken en aangepaste recepten om de luchtige textuur en opvallende vierkantjes, zo typisch voor de wafels van nu, te garanderen.

De vijf grootste verschillen tussen Luikse en Brusselse wafels

  1. De textuur: 

Luikse wafels zijn dichter en compacter van textuur. Ze zijn meestal dikker en zwaarder dan de Brusselse versie. Dat komt doordat ze van gistdeeg zijn gemaakt dat parelsuiker bevat, een belangrijk element dat karamelliseert tijdens het bakken en de wafel een knapperige, aan de buitenkant ietwat kleverige structuur meegeeft. Het binnenste van de Luikse wafel is zacht en smeuïg.

Brusselse wafels zijn daarentegen lichter en luchtiger. Het deeg wordt meestal geklopt zodat er lucht in komt, waardoor Brusselse wafels een lichtere textuur hebben en knapperiger zijn.

@kokenenhogehakken
  1. Het deeg:

Luikse wafels worden gemaakt met gistdeeg op basis van bloem, parelsuiker, boter, gist, eieren en vanille. Het moet op voorhand worden klaargemaakt omdat het meermaals moet rusten. De stukken deeg moeten, nadat ze gevormd zijn, nog een laatste keer rusten voordat ze gebakken worden. Parelsuiker is een essentieel ingrediënt: het zorgt voor de gekaramelliseerde en krokante textuur van de wafels.

Brusselse wafels worden gemaakt met een licht deeg op basis van bloem, gist, melk, boter, suiker en eieren. Dit deeg hoeft niet te rusten en is meteen gebruiksklaar. Het wordt meestal geklopt om er lucht in te brengen en een lichtere textuur te garanderen.

  • De vorm:

Voor beide wafels werk je met de M001-bakplaat, die diepere vierkantjes heeft dan bakplaten voor traditionele wafels. Luikse wafels hebben een eerder onregelmatige vorm en zijn meestal kleiner, Brusselse wafels zijn dan weer rechthoekig. Het deeg vult de volledige plaat, wat betekent dat ze ook groter zijn.

  • De bakwijze:

Belgische wafels bak je in het Frifri-wafelijzer, dat de hitte goed verdeelt zodat de parelsuiker in de Luikse wafels kan karamelliseren. Deze wafels moeten vaak wat langer bakken omdat ze dikker zijn en omdat de parelsuiker tijd moet hebben om te smelten. De wafels zijn pas perfect gebakken als die suiker mooi gekaramelliseerd is.

Brusselse wafels bak je sneller, omdat het deeg ook lichter is. Ze zijn perfect wanneer het deeg lichtjes goudbruin is.

  • De toppings:

Luikse wafels worden vaak puur gegeten, al kan je ze ook combineren met talrijke toppings. Denk maar aan gesmolten chocolade, vers fruit of slagroom. Brusselse wafels komen vaak op tafel met een royale topping zoals poedersuiker, ahornsiroop, vers fruit, slagroom of warme chocoladesaus.

Kortom, of ze nu uit Luik of Brussel komen, Belgische wafels zijn fantastische lekkernijen. Proef ze één keer en je bent verkocht! Luikse wafels zijn te herkennen aan hun compacte, gekaramelliseerde textuur, terwijl Brusselse wafels opvallen door hun verleidelijke lichtheid en opvallende vierkantjes. Of je nu fan bent van de Luikse wafels met parelsuiker of de luchtige versie uit Brussel, één ding staat vast: Belgische zoetigheden zijn één groot festijn voor alle zoetekauwen. De volgende keer dat je zin hebt in een heerlijke wafel, bak je dus gewoon zo’n Belgische klassieker. Om dan volop te genieten van de unieke smaak en krokante of zachte structuur.

Andere publicaties

Hoe krijg je je wafelijzer écht schoon?

Je wafelijzer van Frifri goed schoonmaken is een logische, maar essentiële stap om de levensduur van… +


Categorie(ën): Blog

Vier tips voor perfecte friet 

De juiste aardappel kiezen, snijden, twee maal bakken en de juiste olie kiezen. Vier aandachtspunten en… +


Categorie(ën): Blog

Vandaag is het Maria-Lichtmis! Kom maar op met die pannenkoeken!!!

Een beetje cultuur… Maria-Lichtmis is een christelijk feest dat elk jaar gevierd wordt op 2 februari… +


Categorie(ën): Blog