Het geheim achter geslaagde Luikse wafels

Hij heeft een ongeëvenaarde smaak, een geur die doet watertanden en is meteen herkenbaar dankzij de zachte kern omringd met een knapperig laagje … Dat kan alleen maar de enige echte Luikse wafel zijn.

De Luikse wafel zou in het 18de-eeuwse België zijn uitgevonden door de kok van de prins van Luik. Volgens de legende vroeg de prins naar een gebakje op basis van grote brokken parelsuiker. De kok probeerde daarop een soort brioche te bakken in een wafelijzer, met een deeg waarin die grote stukken suiker waren verwerkt. En dat bleek de geboorte van de iconische Luikse wafel.

@Spatulesetfouets

Zin in heerlijke Luikse wafels? Zorg dan voor degelijk materiaal en topingrediënten

We raden je aan om een wafelijzer te kiezen met een vermogen van minimaal 1000 watt. Het Frifri Wafelijzer met zijn 1200 watt is een perfecte optie. Het vermogen is belangrijk omdat de temperatuur op die manier snel kan stijgen en stabiel blijft, ook wanneer je het toestel opent om er een nieuwe portie deeg in te doen. Wanneer het vermogen te laag is, wordt het lastig om de perfecte wafel te krijgen.

Het Frifri Wafelijzer beschikt ook over een thermostaat met maar liefst zes standen. Zo kan je precies bepalen hoe knapperig je wafel moet zijn en is ook het deeg binnenin voldoende gebakken. Bovendien zorgt het draaisysteem ervoor dat het deeg en de warmte gelijkmatig over de platen worden verdeeld.

En dan moeten we nog hebben over de typische look van deze wafel! Daarvoor hebben we een plaat met 24 gaten voorzien, 4 x 6 gaatjes die exact diep genoeg zijn om zowel de originele vorm te verzekeren als het evenwicht tussen de zachte kern en knapperige buitenkant.

Wat ook nog typisch is voor Luikse wafels? Afgeronde hoekjes en net voldoende parelsuiker om het verschil te maken. Die befaamde suiker zit verborgen in het hart van het deeg en zorgt bij elke hap voor een heerlijk knapperig “krakje”.

Het geheim van die unieke smaak zit ‘m trouwens ook in de bakwijze. De suikerparels smelten zachtjes binnenin de wafel, wat een verrukkelijke gekarameliseerde smaak oplevert.

Loopt het water je al in de mond?
Dan delen we graag enkele recepten met je waarin iedereen ongetwijfe
ld zijn gading vindt.

Wafelijzers in de aanslag … En bakken maar!

Liefhebbers van de echte klassiekers zullen ongetwijfeld smullen van de authentieke Luikse wafel van gilde Confrérie de la Strème

De absolute favoriet van ons team, dat zijn de wafels van onze partner Valériane Greban, van Le meilleur pâtissier, de Franse versie van Bake Off.

Liefhebbers van kaneel zullen deze bijzondere versie van de Luikse wafel ongetwijfeld weten te smaken

En er is ook een vegan versie van de Luikse wafel, een ideetje van onze partner Maïa Cha.

Andere publicaties

De Dubbele Kuip Friteuse: een ongekende troef in je keuken

Al is de Dubbele Kuip Friteuse waarschijnlijk de minst bekende van alle friteuses, ze is zoveel… +


Categorie(ën): Blog

Originele frietjes: 10 recepten!

Dat frietjes een Belgische klassieker zijn, weet iedereen. Maar wist je dat je ze op verschillende… +


Categorie(ën): Blog

Dubbel bakken, het geheim van superknapperige frietjes

Het is de Week van de Friet! En alle Belgen kunnen het bevestigen: alleen dubbel bakken… +


Categorie(ën): Blog