Ieder zijn smaak, ieder zijn mayonaise

Sinds zijn eerste verschijning heeft mayonaise een ware gedaanteverandering ondergaan. De tijd waarin je alleen een ei en olie nodig had om de saus der sauzen te maken, is al lang voorbij. Mayonaise komt tegenwoordig in tientallen varianten. En dat tot groot plezier van al wie zijn apero graag eens anders aanpakt, van trendy boterhammen houdt of een warm of koud gerecht extra smeuïg wil maken.

Mahón of Mayenne? Mayonaise wint het pleit

In het begin was mayonaise een eenvoudige mengeling van olie en eigelen. Experts zijn het erover eens dat het originele recept geen mosterd bevatte. De precieze geografische oorsprong en de naam van de bedenker doen anderzijds wel wat stof opwaaien.

Volgens de enen komt mayonaise uit van Spaanse Mahón, waar de saus voor het eerst werd opgediend tijdens een banket om de overwinning van de Franse troepen van maarschalk Richelieu te vieren. De saus bleek een groot succes en werd “mahonnaise” genoemd, naar de veroverde stad.

Volgens de anderen zou mayonaise zijn uitgevonden door een adjudant van generaal Mac Mahon. De generaal kon het sausje wel smaken en noemde de culinaire vondst “mayonnaise”, niet alleen naar zichzelf, maar ook naar de geboorteplaats van de adjudant. Wat wel als een paal boven water staat, is dat voor dit eerste recept olie, eigelen en azijn werden gebruikt. Door de jaren heen heeft mayonaise een hele evolutie doorgemaakt. Denken we maar aan de toevoeging van mosterd, al beweren puristen stellig dat het dan niet langer om mayonaise maar om “remouladesaus” gaat.

Opkikker voor je apero en in salades

Mosterd is trouwens maar een van de vele mogelijke toevoegingen. Wat mayonaise zo populair maakt, is misschien net dat de saus zich schikt naar ieders smaak.
Picknick op het gras of gastronomisch menu? Er is altijd een reden om een nieuwe versie te bedenken.

Bij de apero gaat mayonaise bijvoorbeeld samen met rauwkost of dient hij als toastbeleg. Enkele heerlijke opties zijn mayo met curry, gember of verse kruiden. Maar vergeet ook de combinaties niet, zoals een mengeling van mayonaise en tapenade of mayonaise en tarama. De olijven van de tapenade en de viseitjes van de tarama matchen perfect met je zelfgemaakte mayonaise.

Kruiden zijn onmisbaar om je salades een frisse toets mee te geven. Is je mayonaise klaar? Doe dan een handvol kruiden naar keuze (dille, bieslook, platte peterselie, basilicum …) in de kom van je hakmachine en laat hem even draaien om de aroma’s vrij te maken.

Heb je het graag wat lichter, leng je mayonaise dan aan met yoghurt. Eén deel yoghurt voor twee delen mayonaise, wat fijngesnipperde dille en limoenzeste, meer heb je niet nodig voor een verfijnd en vederlicht resultaat.

Extra smaaknuances voor vlees, vis of veggie gerechten

Aioli, cocktailsaus, tartaar, bearnaise … Zoveel sauzen, zoveel variaties op mayonaise. Ze zijn niet alleen graag geziene gasten op de barbecue, maar passen ook perfect bij vlees van de steengrill of vis uit de oven. Reden te meer dus om deze sausjes, waar je een heel jaar lang van geniet, altijd in huis te hebben. 

Vind je het leuker om van de platgetreden paden af te wijken en je tafelgezelschap te verbluffen? Geef de tartaarsaus bij vis een verrassende toets en ga voor mierikswortel bij rood vlees. Voor de eerste meng je 1 eigeel, 1 theelepel grove mosterd en olie. Wanneer dat mengsel klaar is, voeg je er 10 kappertjes en 8 kleine, fijngehakte augurken aan toe. Voor de tweede meng je 1 eigeel, 1 theelepel mosterd en 2 theelepels mierikswortelroom met olie.
Dankzij mayonaise kan je zelfs de moeilijkste eters probleemloos van groenten laten smullen. Deze vegan versie (want zonder eieren) maak je met wortel, broccoli of bloemkool. Kook de groenten in water, laat ze goed uitlekken, mix met olie en mosterd … en je bent klaar!

Handig en veelzijdig

Je hebt het intussen wel begrepen: je maakt je mayonaise helemaal zoals jij het wil. Een neutrale of eerder pittige olie? Da’s helemaal jouw beslissing. Het eigeel kan je vervangen door een grotere dosis mosterd of groenten. En om er echt jouw signature mayonaise van te maken, kan je er een rist ingrediënten aan toevoegen.
Mayonaise is trouwens niet alleen een topper op het vlak van veelzijdigheid, maar ook wat de praktische kant betreft. Je kan hem op voorhand maken en meerdere dagen bewaren. En dankzij de mixer Mix’Saver heb je alles in huis om je nu al legendarische mayonaise klaar te maken en vacuüm te bewaren.

Andere publicaties

sorbets et glaces, cornets, fruits et chocolat

IJs en sorbet volgens de regels van de kunst? Volg deze eenvoudige tips!

Het is zomer, het ijsjesseizoen is officieel begonnen. Laat dit jaar de industriële producten met een… +


Categorie(ën): Blog

Perfecte wafels, van meel tot topping

De perfecte wafels, dat zijn in de eerste plaats wafels die mooie jeugdherinneringen oproepen. Of de… +


Categorie(ën): Blog

Onze tips om chocolade perfect te tempereren

Wat is er zaliger dan je eigen pralines, snoep en chocolade figuurtjes maken? Met enkele handige… +


Categorie(ën): Blog