Koken zonder olie of boter en toch heerlijk eten

Dat koken zonder vetstoffen goed is voor de gezondheid, weten we allemaal. Maar wist je dat je ook met de bereidingswijzen kan variëren? Zo maak je je gerechten telkens weer anders klaar, en smaken ze altijd even lekker. 

Vetstoffen hebben ook hun voordelen

Koken zonder olie of boter, of het nu om gezondheidsredenen is of simpelweg om iets anders te proberen, is altijd een goed idee. Dat betekent echter niet dat je vetstoffen volledig uit je maaltijden moet bannen. Ze leveren immers belangrijke gezondheidsvoordelen op.

Zo zijn ze rijk aan essentiële vetzuren, stoffen die bijdragen aan de goede werking van ons brein en aan de celproductie. Ze bevatten ook vitamines A en E; die hebben een positief effect op ons gezichtsvermogen en helpen onze huid, nagels en haren in topvorm te houden.

Wanneer je vetstoffen in te grote hoeveelheden binnenkrijgt, en dan hebben we het vooral over verzadigde of bewerkte vetten, veranderen ze echter in vergif. En dat leidt tot een hoger risico op cardiovasculaire aandoeningen, op overgewicht of zelfs obesitas. Vooral als deze overdaad gepaard gaat met weinig fysieke activiteit.

Variëren in bereidingswijzen, telkens een plezier

Alles komt dus neer op de juiste balans. Je kan jezelf gerust in de watten blijven leggen en tegelijkertijd de hoeveelheid vetstoffen in je voeding verminderen.

Alle, of bijna alle voeding kan bereid worden zonder vetstoffen. Lekker en gezellig koken komt dan neer op fantasie en nieuwe combinaties.

Maar er is meer: bepaalde voedingsstoffen kunnen dezelfde functie hebben als een lepeltje olie of boter. Zoetekauwen die dol zijn op gebak kunnen bijvoorbeeld puree van oliehoudende gewassen (hazelnoot of amandel) gebruiken ter vervanging van boter. Of denk aan groenten en fruit die taarten de nodige zachtheid meegeven zonder dat ze de smaak ervan veranderen. Een geraspte courgette of 100 g appelmoes komt overeen met 100 g boter. Dat loont dus zeker de moeite!

Laat het smaken, dankzij de friteuse zonder olie

Zelfs voor frietjes bestaat er een alternatief zonder olie. Je kan tegenwoordig heerlijk knapperige frietjes maken met één enkele soeplepel olie. De extreem warme lucht vervangt kokende olie en levert net zo goed perfecte frietjes op.

En daar stopt het goede nieuws niet: je kan je friteuse zonder olie ook gebruiken voor andere voedingsmiddelen. Groenten, veggie gerechten, beslag … Zelfs fondant met chocolade maak je perfect klaar met je friteuse zonder olie!

Komt het weekend eraan en wil je een dineetje organiseren voor je familie of vrienden? Onze suggestie: een goeie steak met frietjes en een salade. De frietjes bak je zonder olie, het vlees gaat op de grill. Met de Grill DUO SAVOR is je vlees in een mum van tijd perfect gebakken.

Heb je ook zin in wat meer variatie in de keuken?

Check dan onze andere ideeën om te koken zonder olie

Andere publicaties

Hoe krijg je je wafelijzer écht schoon?

Je wafelijzer van Frifri goed schoonmaken is een logische, maar essentiële stap om de levensduur van… +


Categorie(ën): Blog

Vier tips voor perfecte friet 

De juiste aardappel kiezen, snijden, twee maal bakken en de juiste olie kiezen. Vier aandachtspunten en… +


Categorie(ën): Blog

Vandaag is het Maria-Lichtmis! Kom maar op met die pannenkoeken!!!

Een beetje cultuur… Maria-Lichtmis is een christelijk feest dat elk jaar gevierd wordt op 2 februari… +


Categorie(ën): Blog