De friteuse zonder olie, niet alleen voor frietjes

Een friteuse zonder olie is perfect om frietjes mee te bakken, maar ze kan veel meer. Groenten, vlees of vis, desserts … In je heteluchtfriteuse maak je (bijna) alles klaar. En er is meer: dankzij het specifieke bakproces wordt de hoeveelheid vetten die je nodig hebt, drastisch verminderd. Dat maakt deze friteuse onmisbaar voor lekkerbekken met als goed voornemen: gezonder en lichter eten.

Frietjes en tientallen andere aardappelrecepten

In een friteuse zonder olie wordt de kokende olie vervangen door gloeiendhete lucht. Je dompelt je voeding dus letterlijk onder in een bad warme lucht. Dat betekent dat je alle voedingswaren, of toch bijna allemaal, perfect kan klaarmaken in je olievrije friteuse.

En dat geldt natuurlijk eerst en vooral voor frietjes. Dep verse frietjes goed droog met een droge handdoek voordat je ze in het mandje legt. Wat diepvriesfrietjes betreft, kan je opteren voor frietjes die geschikt zijn om in de oven te bakken.

Je kan je traditionele patatjes trouwens ook vervangen door zoete aardappel. Hij verschijnt steeds vaker op je bord en, zijn naam zegt het al, hij heeft een licht gesuikerde smaak die mooi samengaat met allerhande vlees of vis. Doe je smaakpapillen een plezier met ons recept voor zoete-aardappelfrieten met gerookte paprika

Natuurlijk kan je aardappelen nog op talloze andere manieren klaarmaken. Aardappelpannenkoekjes, goudkleurige, knapperige blokjes met kruiden, krieltjes met hun knapperige schil en zachte kruim, gratin dauphinois … In je heteluchtfriteuse maak je probleemloos je favoriete aardappelrecepten klaar.

Olievrije friteuse en groenten of veggie gerechten: een geslaagd huwelijk

Zin in hutsepot? Meng verschillende groenten in een glazen schaal. Voeg er kruiden naar keuze aan toe en eventueel een scheutje olijfolie, voor extra smaak. Doe alles in je friteuse … en je hebt een gemakkelijk en gezond gerecht. Verder zijn groenten de basis van heel wat sauzen. Voor Provençaalse saus meng je bijvoorbeeld simpelweg courgette, paprika, aubergine en tomatensaus. Doe alles zo in je glazen schaal en zet in de friteuse.  

Zin in iets nieuws? Probeer dan ons recept voor spruitjes met een apart sausje. Verrassend en overheerlijk.

Ook voor liefhebbers van lichte gerechten of van de onvervalste, pure smaak van groenten, zonder toegevoegd vet, is een olievrije friteuse een echte must.

Volg je een vegetarisch voedingspatroon? Dan is de friteuse zonder olie je beste bondgenoot. Probeer bijvoorbeeld eens gemarineerde tofublokjes. De smaak van de tofu varieert naargelang de marinade je gebruikt. Wij houden wel van deze mengeling: 1 scheutje olijfolie, 1 el sojasaus, limoensap en gemberzeste. Laat de tofublokjes een tiental minuten marineren voordat je ze in je friteuse zonder olie plaatst. Dien op met je favoriete groenten … die je natuurlijk eveneens hebt klaargemaakt in je heteluchtfriteuse.

Voeding bomvol smaak

Door voeding zonder olie klaar te maken, verminder je niet alleen de hoeveelheid vetstoffen, maar kan je de smaak van de producten beter behouden en zelfs helemaal tot zijn recht laten komen. Da’s logisch, want die smaak wordt niet langer gecamoufleerd door het vet van de olie. Dit geldt ook voor voedingswaren die je niet op voorhand met olie en kruiden hebt ingesmeerd.

Let op de tijd en je kan alles perfect garen, zonder dat de ingrediënten uitdrogen. En dat verklaart waarom ook vlees en vis hun plaats hebben in de olievrije friteuse. Natuur, met een korstje, met of zonder vel … Plaats je vlees of vis in de friteuse, stel de temperatuur en timer in en je krijgt een vlees- of visgerecht waarin al het vocht en dus alle smaken perfect bewaard zijn gebleven.

Zo verenig je smaak en knapperigheid zonder de nadelen van de klassieke friteuse, voor een heerlijke maaltijd zonder overtollig vet. Kortom, de perfecte oplossing voor wie graag lekkere, luchtige gerechtjes bedenkt … in alle betekenissen van het woord.

Andere publicaties

crème glacée de différents goûts dans quatre cornets alignés

Roomijs, het ultieme dessert

IJs. IJsjes. Je beeldt het je zo in: jij met een ijsje in de hand, wandelend… +


Categorie(ën): Blog
oeufs de Pâques en chocolat colorés

Chocolade figuurtjes voor Pasen: ga voor kleur

Binnenkort is het Pasen en worden we weer overspoeld door heerlijke chocolade. Iets om naar uit… +


Categorie(ën): Blog

Help, mijn wafels blijven plakken!

Je droomt van overheerlijke, knapperige en lichte wafels zoals je grootmoeder ze vroeger maakte. Maar dan… +


Categorie(ën): Blog