Perfecte wafels, van meel tot topping

De perfecte wafels, dat zijn in de eerste plaats wafels die mooie jeugdherinneringen oproepen. Of de wafels die je met het grootste plezier bakt, afwerkt en naar binnen speelt. Of je nu gaat voor zoet of hartig, wafels passen bij elke levensstijl en alles waar we maar zin in hebben. Of toch bijna.

Stap één: het meel kiezen

Er bestaan bijna evenveel soorten meel als er ontbijtgranen, zaadjes of peulvruchten zijn. En dan zwijgen we nog over meel op basis van eetbare insecten, dat dankzij zijn hoog eiwitgehalte een steeds grotere aanhang krijgt.

Wit meel is ideaal voor de bereiding van wafels. Dit is trouwens het meel dat het meest gebruikt wordt voor patisserie. Omdat het zo vloeiend is en je minder risico loopt op klonters, maar ook omdat je er deeg mee maakt dat makkelijk rijst.

Anderzijds zijn heel wat soorten wit meel rijk aan gluten en daardoor niet geschikt voor iedereen. Wie last heeft van een allergie, moet bijvoorbeeld meel vermijden op basis van granen zoals rogge, tarwe of gerst. Er zijn ook andere mogelijkheden, zoals een mengeling van gelijke delen rijst- of maismeel en kastanjemeel. De zoete toets past perfect bij chocolade, fruit, honing of de kruiden die je gebruikt om je wafels mee af te werken.

Half volkorenmeel is beter geschikt om er boerenbrood of meergranenbrood mee te maken. Volkorenmeel barst dan weer van de vezels en voedingsstoffen en is ideaal voor al wie smullen en aandacht voor gezonde voeding wil combineren.

Overheerlijke wafels zonder suiker, melk en eieren? Dat kan!

Je kan vegan zijn én dol op wafels. Je mist helemaal niets, want melk en eieren zijn makkelijk te vervangen door andere ingrediënten. Zo brengt aquafaba bijvoorbeeld lichtheid in het deeg. Dit kookwater van peulvruchten heeft geen uitgesproken smaak, maar je kan het stijfkloppen zoals eiwit.

Alternatieven voor melk, zoals dranken op basis van soja, amandel of kokos, geven je zelfgemaakte wafels een leuke, persoonlijke touch.

En hoe zit het met suiker? Er bestaan natuurlijk heel wat alternatieven. Denken we maar aan natuurlijke zoetstoffen zoals stevia, tagatose, agave- of ahornsiroop … Maar waarom zou je niet resoluut voor hartige wafels kiezen ? ‘s Morgens, ‘s middags of ‘s avonds, met smeltkaas, stukjes gestoofde groenten of knapperige bacon: deze wafels zijn altijd en overal een genot voor je smaakpapillen.

Wafels in alle vormen en kleuren

Wafels voeren je zo terug naar je kindertijd en zijn altijd een lust voor het oog. Maar af en toe mag het toch eens iets anders zijn. Varieer dus gerust met de kleur en vorm van je wafels. Ga je voor hartjes of koekjes, een rechthoekig of ronde vorm …? Dankzij de bakplaten voor Frifri-wafelijzers kan je je helemaal uitleven.

En wat de kleur betreft: het gebruik van gekleurde ingrediënten in het deeg levert verbluffende resultaten op. Fijngehakte basilicum- of spinazieblaadjes voor een groen accent, pompoen voor een oranje versie, bietensap voor een felrood resultaat of gesmolten pure chocolade voor een nieuwe lekkernij, de browniewafel!

Coatings en toppings zijn andere manieren om je wafels een kleurtje mee te geven … en alle lekkerbekken een plezier te doen! Een chocolade laagje is natuurlijk dé klassieker, maar je kan je wafels nog op talloze andere manieren versieren en kleuren.

Meng bijvoorbeeld 1/2 tas bloemsuiker, 2 eetlepels zachte boter en 1/4 tas ahorn- of agavesiroop. Doop je wafels in het mengsel en je krijgt een goudkleurig glazuur.

Zie je het leven eerder door een veelkleurige bril? Meng 250 gr bloemsuiker, 1 eiwit en het sap van 1/2 citroen. Voeg er enkele druppels voedingskleurstof aan toe en doop je wafels in het mengsel.

En als final touch kan je je wafels bestrooien (met kaneel, witte of bruine suiker, chocolade- of kokosschilfers), overgieten (met karamel, chocoladesaus, coulis) of overladen met allerlei heerlijks (slagroom, fruit, een bolletje ijs …).
Keuzestress? Ga gewoon voor alle drie! Want wat de afwerking van je wafels betreft, geldt hetzelfde als altijd: jij bent de chef 👩🍳🧇

Andere publicaties

mayonnaise et ail

Ieder zijn smaak, ieder zijn mayonaise

Sinds zijn eerste verschijning heeft mayonaise een ware gedaanteverandering ondergaan. De tijd waarin je alleen een… +


Categorie(ën): Blog

Onze tips om chocolade perfect te tempereren

Wat is er zaliger dan je eigen pralines, snoep en chocolade figuurtjes maken? Met enkele handige… +


Categorie(ën): Blog

Chocoladefiguurtjes met Pasen, een heerlijke traditie

Waarom delen we met Pasen chocoladefiguurtjes uit? Waar komt de traditie van genieten van chocolade in… +


Categorie(ën): Blog