Onze tips voor perfecte goudgele, smeuïge gevulde wafels

Gevulde wafels, zowel de hartige als zoete exemplaren: ze smaken op elk moment van de dag en op elk moment van het jaar. Hoe je van je wafels een succes maakt? Simpel: volg onze tips en zorg voor het juiste materiaal. Nicolas van @iCookMasterclass onthult je graag alle trucs en kneepjes van het vak. Volg de gids en geniet van je zelfgebakken lekkernijen!

Gevulde wafels, niet het eerste het beste dessert

Gevulde wafels zijn niet alleen een vaste waarde in België, maar ook in onze buurlanden. De hoofdprijs voor de meeste soorten gevulde wafels, die gaat naar Nederland. Met suiker, siroop, vanille, chocolade, room of fruitmoes … Ook in de gevulde wafels van bij ons worden allerhande vullingen gebruikt. Gevulde wafels hoeven trouwens niet per se zoet te zijn. Kies een hartige vulling en je tovert zo een volledige maaltijd op tafel. Met een fris, knapperig slaatje erbij is zo’n hartige gevulde wafel een heerlijke verwennerij.

Hoe je er dan voor zorgt dat je gevulde wafels altijd een succes zijn? Da’s eenvoudig: volg de gids. Hieronder vertellen we je welke stappen je moet volgen en krijg je enkele tips van Nicolas, een echte dessertenexpert.

Het geheim: droog deeg dat lang mag rusten

We gaan aan de slag en maken gevulde wafels met appels, een echte klassieker. Je kunt natuurlijk gerust een andere vulling kiezen en de suiker weglaten als je liever hartige gevulde wafels wil maken.

In de eerste stap bereid je het deeg.
Onze eerste tip: het deeg voor je gevulde wafels moet vrij droog zijn.

  1. Voor een tiental wafels doe je 500 g bloem, een snuifje suiker en zout in je keukenrobot.
  2. Voeg naar smaak een mespuntje kaneel of vanillesuiker toe en meng. Als je hartige wafels maakt, kun je deze stap overslaan.
  3. Los 21 g verse gist op in een kom lauw water. Neem slechts de helft als je droge gist gebruikt.
  4. Doe de opgeloste gist en een geklopt ei in de kom en zet je robot aan.
  5. Voeg geleidelijk de stukjes boter toe die je op voorhand op kamertemperatuur hebt laten komen. Reken op 200 g boter in totaal.

Wanneer het deeg klaar is, laat je het minstens een uur rusten. Die stap mag je niet overslaan. Door het deeg te laten rusten, wordt het immers luchtig en kan het rijzen. Alles wat je moet doen, is de kom afdekken met een handdoek en het deeg laten rusten op kamertemperatuur.

Die pauze kun je meteen gebruiken om een lekkere compote te maken. Of om andere tips en tricks te ontdekken voor geslaagde wafels. Lees zeker ook ons artikel ‘Help, mijn wafels blijven plakken!’.

De bereiding van de porties deeg en de vulling van de wafels

In de tweede fase leg je de porties deeg klaar en vul je de wafels. Onze tweede tip: wees heel precies bij het gewicht van elke portie en houd rekening met je bakplaat.

De bakplaten voor gevulde wafels (M008) met hun bijzondere vorm en 4 x 7 vakjes en het Frifri-wafelijzer zijn je trouwe bondgenoten om de perfecte gevulde wafels te maken.

  1. Maak bolletjes deeg van ongeveer 100 g per stuk, het ideale gewicht voor de M008-bakplaten van Frifri.
  2. Rol het deeg uit. Vorm rechthoekige stukken deeg die twee keer langer zijn dan de lengte van je bakplaat.
  3. Leg de appelcompote op de helft van elke rechthoek en laat de randen vrij.
  4. Druk de randen plat, bestrijk ze met eigeel en vouw elke rechthoek dicht. Zorg ervoor dat de wafel goed is afgesloten.

De perfecte gevulde wafel dankzij een vleugje wiskunde

Ja hoor, ook in de keuken kun je niet zonder wiskunde. Maar omdat het voor de goede (en lekkere) zaak is, buigen we ons met plezier over de cijfers.

Omdat je de rechthoekige stukken deeg dicht moet plooien om je wafels te vormen, moet je de lengte van die rechthoeken vermenigvuldigen met twee. In de praktijk betekent dat het volgende: de M008-bakplaten van Frifri zijn 8 x 14 cm, dus moeten je rechthoeken minstens 15 × 14 cm groot zijn.

Zorg voor enkele extra centimeters in de lengte en in de breedte. Met andere woorden: ga voor rechthoeken van 18 × 15 cm. Zo kun je de randen van het deeg vrij laten (en er geen compote op leggen) en elke wafel perfect dichtvouwen.

Ook voor onze derde tip blijven we bij de cijfertjes: maak niet meer dan twee wafels tegelijk. Want hoe langer het deeg ongebakken blijft liggen, hoe meer vocht van de compote het kan opslorpen.

Perfecte gevulde wafels dankzij de bakplaat voor gevulde wafels 4 x 7

Voordat je aan het smullen kunt slaan is er natuurlijk de laatste stap: het bakken. Je kunt de wafelijzers van Frifri uitrusten met maar liefst acht verschillende bakplaten. De Frifri-bakplaten zijn van gietijzer, ze hebben een antiaanbaklaag en ze mogen zo in de vaatwasser. 

Voor heerlijke gevulde wafels gebruik je best de bakplaat voor gevulde wafels 4 x 7. De vierkantjes van die plaat zijn uitermate geschikt om er luchtige, lekkere wafels mee te maken.

Dank je wel, Nicolas van @iCookMasterclass, voor al je toptips! Bekijk ook de video met Nicolas waarin je stap voor stap ziet hoe hij zijn gevulde wafels met appels maakt.

Bekijk de verschillende stappen om gevulde wafels te maken.

Andere publicaties

Hoe krijg je je wafelijzer écht schoon?

Je wafelijzer van Frifri goed schoonmaken is een logische, maar essentiële stap om de levensduur van… +


Categorie(ën): Blog

Vier tips voor perfecte friet 

De juiste aardappel kiezen, snijden, twee maal bakken en de juiste olie kiezen. Vier aandachtspunten en… +


Categorie(ën): Blog

Vandaag is het Maria-Lichtmis! Kom maar op met die pannenkoeken!!!

Een beetje cultuur… Maria-Lichtmis is een christelijk feest dat elk jaar gevierd wordt op 2 februari… +


Categorie(ën): Blog