Help, mijn wafels blijven plakken!

Je droomt van overheerlijke, knapperige en lichte wafels zoals je grootmoeder ze vroeger maakte. Maar dan … Het is niet waar, bij het bakken blijven je wafels plakken! Geen paniek, er zijn oplossingen om dit probleem te verhelpen.                          

Boter is beter, doe zuinig met die suiker!

Ook al ben je verzot op zoete wafels, toch is het beter om geen of heel weinig suiker in het deeg te gebruiken. Die suiker kan tijdens het bakken immers karamelliseren waardoor je wafels gaan plakken.

Houd het zoete goedje dus apart voor de afwerking. Fijne suiker of bloemsuiker? Dat bepaal jij. Zodra je wafels goed gebakken zijn, mag je ze rijkelijk bestrooien.

Met boter of olie moet je je daarentegen niet inhouden: het is belangrijk er voldoende van te gebruiken tijdens de bereiding. Zo worden de platen van het wafelijzer tijdens het bakken automatisch ingevet.

 

@Spatulesetfouets

Degelijk deeg

Minder deeg en het toevoegen van vetstof zijn twee manieren om plakkerige wafels te vermijden. Maar er zijn er nog.

  • • Let erop dat het deeg niet te vloeibaar wordt. Dreigt het de spuigaten uit te lopen? Dan kan je de dikte van je deeg altijd aanpassen door wat bloem toe te voegen. Giet de bloem niet rechtstreeks bij de rest van de bereiding, doe hem in een apart kommetje en roer los.
  • • Vergeet de gist niet, zo krijg je een luchtig, dik deeg. Droge gist is ideaal voor klassieke wafels. Verse gist is daarentegen onmisbaar voor geslaagde Luikse wafels.
  • • Laat het deeg rusten. De bacteriën die in het deeg zitten, hebben tijd nodig om een deel van de suikers in gas om te zetten. Dankzij die omzetting gaat je deeg rijzen. Reken op 30 tot 60 minuten voor droge gist en minstens twee uur voor verse gist. Je kan de kom best afdekken met een vochtige doek en ze niet in de koelkast zetten, de kou zou het proces immers vertragen.

Goeie wafels dankzij een goed wafelijzer

Om te vermijden dat je wafels gaan plakken, werk je best met kwaliteitsmateriaal. De Wafelijzers van Frifri beschikken over massieve gietijzeren antikleefplaten. Ze zorgen ervoor dat je wafels gelijkmatig bakken en je een perfect resultaat krijgt, zonder toevoeging van vetstoffen.

Nog een gouden regel: zorg ervoor dat je wafelijzer warm genoeg is, zodat de korst zich snel kan vormen en de wafel niet gaat kleven. Een beetje geduld is dus vereist … Als je ziet dat het deeg in het midden van de eerste wafel gaat plakken, kan je beter nog een beetje wachten.

Dankzij de Wafelijzers van Frifri wordt de kans op fouten tot een minimum herleid! Het controlelampje van de thermostaat gaat uit wanneer je toestel op temperatuur is. Bovendien kies je uit acht standen naargelang het type deeg en wat je lekker vindt: zacht, goudgeel of superknapperig!

Verder mag je je toestel niet te snel openen. Laat elke wafel lang genoeg bakken zodat hij niet breekt wanneer je je wafelijzer opent. Als dat toch gebeurt, ga dan voor een iets langere baktijd … Hoe je kan weten of je wafel klaar is? Wanneer er geen stoom meer uit het toestel ontsnapt, is het (bijna) zover.

Nu is het aan jou!

Je bent in je missie geslaagd: wafels bakken die net zo perfect zijn als die van je grootmoeder. Gebruik nu de Wafelvork om ze veilig uit het toestel te halen.

Heb je nog geen geweldig wafelijzer in huis? Profiteer dan van onze actie en geniet van gratis levering!

Geniet van gratis levering

Andere publicaties

Hoe krijg je je wafelijzer écht schoon?

Je wafelijzer van Frifri goed schoonmaken is een logische, maar essentiële stap om de levensduur van… +


Categorie(ën): Blog

Vier tips voor perfecte friet 

De juiste aardappel kiezen, snijden, twee maal bakken en de juiste olie kiezen. Vier aandachtspunten en… +


Categorie(ën): Blog

Vandaag is het Maria-Lichtmis! Kom maar op met die pannenkoeken!!!

Een beetje cultuur… Maria-Lichtmis is een christelijk feest dat elk jaar gevierd wordt op 2 februari… +


Categorie(ën): Blog