Frietjes, frietjes, frietjes! Graag, toch als ze van Frifri zijn!

Frietjes zijn geen Belgische uitvinding. Echt waar, we hebben ze aan de Fransen te danken. Niettemin is het merk “Made in Belgium” wereldberoemd en worden de beste frietjes nog altijd in België gemaakt. Wanneer de familie Tuche uit de gelijknamige films zin heeft in frietjes, maakt mama Cathy ze daarom klaar in een Belgische friteuse. En niet zomaar een friteuse. Een roze friteuse … van Frifri natuurlijk!

Van de Pont Neuf in Parijs naar een frietkraam op Belgische kermissen

Ere wie ere toekomt. Frietjes werden lange tijd als een typisch Belgische uitvinding beschouwd. Toch werd het beroemde goudgele, gefrituurde aardappelstaafje niet in België bedacht, maar in Frankrijk.

In Parijs om precies te zijn. Begin 19de eeuw komen de verkoopsters van gefrituurde beignets op het idee om ook schijfjes aardappel in olie onder te dompelen. Frituren is een techniek die al lang wordt toegepast. De gewoonte om voedingsmiddelen in olie te dompelen en ze op die manier te bakken, komt in meerdere landen voor.

Het recept met de aardappelschijfjes valt in de smaak en krijgt snel bijval. Na verloop van tijd wordt het schijfje dunner en smaller en uiteindelijk krijgt het de vorm van een staafje. De friet is geboren.

Een immigrant uit Beieren importeert de frietjes naar België en ook de bekende frietkoten hebben we aan hem te danken. Hij laat zich inspireren door de Parijse verkoopsters, vestigt zich als kermiskramer in België en opent zijn frietkraam.

Het is een inslaand succes en andere marktkramers volgen al snel zijn voorbeeld. In België en in het noorden van Frankrijk stijgt het aantal frietkoten sterk. De “French fries” in de bekende puntzak zijn vanaf dan te koop op alle kermissen in het koninkrijk.

Frietjes, een typisch Belgisch verhaal

De Belgen hebben de frietjes dan misschien niet uitgevonden, toch was het tussen de friet en België liefde op het eerste gezicht. Frietjes werden al snel een op en top Belgisch product, een specialiteit die in de hele wereld gekend is.

De Belgische friet heeft zijn succes vooral te danken aan het bintje, de ideale aardappel voor korte, dikke en mooi gele frietjes. Omdat het Belgische klimaat perfect is afgestemd op de kweek van deze aardappelsoort, heeft België lange tijd precies het bintje gekozen voor zijn beroemde frieten.

Maar het is vooral wat het bakken betreft dat de België in de kijker lopen. Twee keer bakken is een typisch Belgische techniek. De eerste keer gebruik je olie met een temperatuur van 140° om de aardappelen te garen. De tweede keer krijg je, dankzij de olie van 180°, mooie gouden, heerlijk krokante frietjes.

Dankzij deze traditie en de populariteit van de Belgische lekkernij is het geen verrassing dat ook de beste friteuses in België worden gemaakt. Zo ook bij Frifri: al onze friteuses met olie worden in België gefabriceerd. Meer nog, de friteuses van Frifri zijn de enige friteuses “Made in Belgium” op de markt!

Een roze friteuse als vrolijke toets op kerstavond

Wanneer de familie Tuche een friteuse kiest, waarop laten ze hun oog dan vallen? Eentje van Frifri natuurlijk. Voor de echte frietliefhebbers is een friteuse “Made in Belgium” een logische keuze. Lokaal ontworpen door experts én lokaal gefabriceerd door professionals!

En omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, kiest de familie Tuche een friteuse naar hun evenbeeld: met een hoek af en toch helemaal perfect, een roze friteuse van Frifri. Een pittige kleur als vrolijke noot in de keuken, daar word je meteen blij van, niet? Bovendien is de roze friteuse, zoals alle friteuses van Frifri, perfect uitgerust om snel en veilig de lekkerste en knapperigste frietjes klaar te maken.

Nu de familie Tuche hun friteuse voor eindejaar al gekozen heeft, kan je hun voorbeeld misschien volgen? De Roze Friteuse Expert Frifri heeft een capaciteit van 4,5 l en een vermogen van 3.200 watt. Ideaal om de hele familie Tuche, of jouw gezin, van de beste frietjes ter wereld te voorzien!

Andere publicaties

Hoe krijg je je wafelijzer écht schoon?

Je wafelijzer van Frifri goed schoonmaken is een logische, maar essentiële stap om de levensduur van… +


Categorie(ën): Blog

Vier tips voor perfecte friet 

De juiste aardappel kiezen, snijden, twee maal bakken en de juiste olie kiezen. Vier aandachtspunten en… +


Categorie(ën): Blog

Vandaag is het Maria-Lichtmis! Kom maar op met die pannenkoeken!!!

Een beetje cultuur… Maria-Lichtmis is een christelijk feest dat elk jaar gevierd wordt op 2 februari… +


Categorie(ën): Blog