Snel, gezond en lekker: het programma voor september

Gezonde voeding is top voor je gezondheid. Jaja, maar na een dag op school of op het werk, na al die lessen en hobby’s heb je vaak geen tijd of zin meer om evenwichtig te koken. Daarom gingen we langs bij Marie van Marie Gourmandise die ons haar tips en tricks verklapte om snel en toch goed te eten. Inclusief croque-monsieurs!

Voor Marie staat het kook- en eetgebeuren synoniem met gezelligheid en ontspanning. Al is ze dol op gezond koken, toch wil ze niet al haar tijd in de keuken doorbrengen. Op haar blog Marie gourmandise en op haar sociale media zoals Instagram (@mariegourmandise) of Facebook (Marie Gourmandise) (in het Frans) stelt ze zoete en hartige recepten voor die je maag luid doen knorren.

Tijdens ons gesprek gaf ze ons haar beste tips om niet alleen in september, maar ook de rest van het school- en werkjaar in vorm te blijven.

Een gezond menu op basis van variatie en seizoensproducten 

Haar eerste principe om op het juiste pad en in vorm te blijven? Kies voor seizoensgroenten en -fruit. Die bevatten immers alle voedingsstoffen en vitamines die ons lichaam op dat moment nodig heeft. Combineer deze groenten en fruit met andere voedingsstoffen die ons de nodige koolhydraten en eiwitten opleveren, en je krijgt een uitstekende maaltijd.

Nu de herfst in het land is, zijn er natuurlijk minder verschillende groenten verkrijgbaar. Maar volgens Marie krijg je, door ze telkens anders te snijden en te kruiden, niet het idee dat je voortdurend hetzelfde eet. Rasp je groenten, snijd ze in julienne of maak er fijne spaghettislierten van. Maak dressings op basis van verschillende oliën (van walnoot, lijnzaad, olijven …) en met diverse soorten azijn (balsamico, witte of rode wijnazijn …). Vul af en toe aan met citroen- of sinaasappelzeste en sojasaus.   

“Ik heb een mandoline gekocht om groenten op verschillende manieren te snijden. Met eenzelfde basis kan je de meest diverse kanten uit: geraspt, in blokjes, als julienne. De groente blijft dezelfde, maar je krijgt toch niet het idee dat je voortdurend hetzelfde eet.”

Een ander principe om evenwichtig en gevarieerd te eten, komt neer op het vermijden van snelle suikers die het lichaam vermoeien. Anderzijds hebben trage suikers (uit granen, rijst, pasta, peulvruchten …) heel wat voordelen te bieden. Doordat ze zich geleidelijk over het lichaam verspreiden, zorgen ze in feite voor een soort energiereserve. En wat kunnen we in het najaar beter gebruiken dan energie? 

Croque-monsieurs mét vitamientjes

Als mama van twee kinderen weet Marie maar al te goed dat het niet altijd makkelijk is om urenlang in de keuken door te brengen en ook de allerjongsten groenten en fruit doen eten.

Hoe pak je dat dan aan, als je te weinig tijd of zin hebt om te koken, om toch een gebalanceerd bordje samen te stellen?

Wanneer het op tijdswinst aankomt, vertrouw je het best op je croque-monsieurtoestel: de Croque DUO’DWICH of Croque QUATUOR DWICH. Zo maak je vlotjes 2 of 4 porties per keer klaar, voor al wie de grote honger heeft of voor grote tafelgezelschappen.

Om ook de balans te garanderen, serveer je de boterhammen met een lekker slaatje. Of je stopt de groentjes direct in je croque. Fijne schijfjes courgette of tomaat, een paar blaadjes spinazie … In geen tijd transformeer je een eenvoudige croque-monsieur in een vitaminerijke maaltijd.

Ook veggie varianten zijn lekker en kunnen perfect evenwichtig zijn. Zo kan Marie de combinatie van mozzarella en spinazie aanraden, of croques met op voorhand gegrilde aubergineschijfjes, een beetje tomatensaus en feta. Voor je het weet staat er een volledige maaltijd op tafel die je de belangrijkste voedingsstoffen aanlevert.

Eet er krokante bloemkool bij of een mix van rauwe en gekookte groenten. Marie maakt wel eens een slaatje met erwtjes en wortelen die ze eerst enkele minuten in kokend water onderdompelt, zodat ze een zachtere textuur krijgen. Die mengt ze vervolgens met witte kool, met rode kool of fijngeraspte courgette. 

En hoe kan je je kinderen dan gezond brood voorschotelen? Vervang het witte brood voor de croque door volkoren of meergranenbrood. Dat is rijk aan vezels, vitamine B en mineralen. Ga voluit voor een heerlijke croque-monsieur én kies brood waar je kinderen (meestal) niet zo dol op zijn!

Snel ja, schuldgevoel nee

De eerste schoolmaanden heb je ontzettend veel te doen. Reden te meer om evenwichtig te eten, zodat je in vorm blijft en voldoende energie hebt. En om het hoofd koel te houden en tijd winnen.

Heb je echt geen tijd om groenten te snijden? Maak op zondag, of op een ander moment naar keuze, je groenten voor de hele week klaar en bewaar ze in hermetisch luchtdichte dozen. Als je groenten bio zijn, hoef je ze meestal ook niet te schillen. En ook zo win je tijd!

Samen eten, met het hele gezin, dat zijn momenten van onschatbare waarde. Hoe je volop kan genieten en schuldgevoel vermijdt? Het laatste woord is aan Marie:

“Mijn boodschap voor drukbezette ouders: voel je niet schuldig. Wanneer je je kinderen regelmatig gevarieerde gerechten voorschotelt en hen verschillende groenten laat ontdekken, heb je al grote stappen gezet. We maken het onszelf soms veel te moeilijk in de keuken. Maar je best doen, gezonde en gevarieerde gerechten klaarmaken, dat is al een heel goed begin. Streven naar perfectie is nergens voor nodig, alles komt op zijn tijd.”

Andere publicaties

Veiligheid in de keuken, daar zweren we bij.

Wist je dat een kwart van de ongevallen thuis in de keuken gebeurt? Deze “danger zone”… +


Categorie(ën): Blog

Koken zonder olie of boter en toch heerlijk eten 

Dat koken zonder vetstoffen goed is voor de gezondheid, weten we allemaal. Maar wist je dat… +


Categorie(ën): Blog

Maak je klaar voor september … en blijf terwijl van de zomer genieten !

De terugkeer naar school en het werk voorbereiden en tegelijkertijd alles uit die laatste zomerweken halen… +


Categorie(ën): Blog