Aantal personen:
4 personen
4 personen
Bereiding (kooktijd inbegrepen):
25 min
25 min
Waarvan kooktijd:
10 min
10 min
Ingrediënten:
Voor de Luikse balletjes :
- 300 g gemengd gehakt varken en kalf
- 1 ei
- 1 kleine ui
- 1 snee oud brood
- 1 snee peperkoek
- Een paar takjes platte peterselie
- Nootmuskaat
- 4 el plantaardige olie
- 100 g paneermeel
Voor de saus :
- 2 uien
- 50 g boter
- 25 cl bruin tafelbier
- 3 el Luikse siroop
- 1 buideltje tijm & Laurier
- 1⁄2 l melk
- Maizena voor bruine sauzen
Stappen
Voor de filobeursjes :
- Mix het oud brood en de peperkoek, en laat dan weken in de melk zodat de mengeling de melk opneemt.
- Doe het gehakt in een kom, maak een kuiltje met uw vuist en doe er het ei, de gehakte ui, de fijngehakte peterselie en de nootmuskaat bij. Voeg zout en peper toe.
- Pers het brood met de vingers om het overschot aan melk eruit te halen, en voeg het dan toe aan het vlees. Meng goed tot u een homogene massa verkrijgt.
- Meng het paneermeel met de plantaardige olie in een diep bord en meng tot u een brokkelige massa verkrijgt.
- Neem een beetje gehakt in uw handen om balletjes te vormen in uw handpalmen.
- Draai ze in het paneermeel en plaats ze in de korf van uw friteuse zonder olie.
- Bak uw balletjes op 200°C gedurende 7 minuten.
Voor de saus :
- Hak de uien grof en laat ze smelten met de boter in een pan. Giet het bier erop en laat 5 minuten al roerend bakken. Voeg wat Maizena toe, de siroop, de kruidenbuideltjes, het zout en de peper. Meng goed en laat 5 tot 10 minuten sudderen op een zacht vuurtje.
- Wanneer de balletjes lekker knapperig zijn, voeg ze toe aan uw pan met saus en serveer onmiddellijk met aardappelpuree, een beetje appelmoes of een lekkere salade met mayonaise.